SUPERPRZEPIS

Torcik meksykański z tortillą

  • 11
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Torcik meksykański z tortillą Więcej zdjęć (5)

Bardzo smaczna zapiekanka z meksykańską nutą, po pokrojeniu prezentuje się niezwykle efektownie.

Składniki:

Torcik meksykański z tortillą

 

  • 6 tortilli (wielkość tortilli zależy od średnicy tortownicy)
  • ser żółty 300g,
  • papryka czerwona,
  • fasola czerwona 1 puszka,
  • kukurydza 1 puszka,
  • groszek zielony mrożony 150g,
  • 1 cebula czerwona,
  • 1 cebula biała,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mięso mielone 500g,
  • koncentrat pomidorowy 5 łyżeczek,
  • wegeta,
  • chili,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra

Sposób przygotowania:

Torcik meksykański z tortillą
Cebulę dokładnie obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy ją w kostkę. Groszek zielony rozmrażamy. Na jednej z patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy całość wegetą.



Na drugiej patelni szklimy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę i smażymy wszystko razem około 5 minut.



Przekładamy ją do mięsa, dodajemy zielony groszek i smażymy razem około 10 minut. Kolejno dodajemy fasolę i kukurydzę – zdejmujemy z ognia i doprawiamy przyprawami do smaku. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Tortownicę smarujemy i na spód wykładamy 2 tortille.



Na tortille kładziemy 1/3 farszu i posypujemy 1/3 startego sera. Podobnie układamy dwie kolejne warstwy. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny. Aby tort się dobrze kroił powinien postać około pół godziny po wyjęciu z piekarnika. Życzę smacznego :)
Torcik meksykański z tortillą
Na drugiej patelni szklimy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę.
Torcik meksykański z tortillą
Na jednej z patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy całość wegetą.
Torcik meksykański z tortillą
Przekładamy ją do mięsa, dodajemy zielony groszek i smażymy razem około 10 minut.
Torcik meksykański z tortillą
Tortownicę smarujemy i na spód wykładamy 2 tortille.