Sposób przygotowania:
Torcik śledziowy na pomidorową nutę
Matiasy opłukać. Składniki na zalewe zagotowac (woda, ocet, ziele, cukeir, sól, liść laurowy, cebula w piórka). Do gotującej się zalewy wkłożyć śledzie w zalewie gotować je ok 5 minut. Ostudzić. Wyjąć z zalewy pokroic na małą kostkę. Papryke i 1 cebulę pokroić w kostkę, rozgrząc olej, warzywa udusić na oleju, dodać pomidory z puszki, pieprz do smaku. Smażyc az płyn troche odparuje. Sos powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Dodać do smaku ocet, cukier, wymieszać, jeszcze raz zagotować, ewentualnie doprawic do smaku. Ma byc slodko-kwasny. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki pokroić w kostke, śledzie i ogórki wymieszać z sosem. Dodac kapary, natkę pietruszki. Schłodzić przez noc w lodówce. Jajka ugotowac na twardo. Oddzielic białka od zółtek. Pozostałe cebule drobno pokroic w kostke, przelac wrzatkiem, sparzyc zeby cebula stracila swoj ostry smak. Wysuszyc.
Do ułożenia torciku użyłam obręczy o srednicy 7cm (ale moze byc mniejsza). Na dno obręczy wlozylam warstwe cebuli, na to warstwa śledzi w sosie (nie mogą byc zbyt płynne), nastepnie na tarce o grubych oczkach starłam białko, na białko starłam zółtko. Posypałm natką pietruszki. Udekorowac np. świeza natką, koperkiem, cytryna lub porem. Zdjać obrecz. Gotowe
Do ułożenia torciku użyłam obręczy o srednicy 7cm (ale moze byc mniejsza). Na dno obręczy wlozylam warstwe cebuli, na to warstwa śledzi w sosie (nie mogą byc zbyt płynne), nastepnie na tarce o grubych oczkach starłam białko, na białko starłam zółtko. Posypałm natką pietruszki. Udekorowac np. świeza natką, koperkiem, cytryna lub porem. Zdjać obrecz. Gotowe