bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Torcik śledziowy na pomidorową nutę

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Idealna przystawka na świąteczny jak i ostatkowy stół.

Torcik śledziowy na pomidorową nutę

Składniki:

Torcik śledziowy na pomidorową nutę

 

  • 6 szt matiasy filety,
  • 3 cebule
  • 1/2 szt papryka czerwona,
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyzka octu
  • 1 łyzka cukru
  • pieprz świeżo mielony,
  • 3 szt ogórki konserwowe
  • 4 szt jajka
  • 1 łyżka kaparów z zalewy,
  • natka piertuszki
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyzki oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 liść laurowy
  • 3 szt ziela angielskie,
  • 1 szt cebula
  • 1 łyzeczka cukru
  • 1/2 łyzeczki Sól

Sposób przygotowania:

Torcik śledziowy na pomidorową nutę
Matiasy opłukać. Składniki na zalewe zagotowac (woda, ocet, ziele, cukeir, sól, liść laurowy, cebula w piórka). Do gotującej się zalewy wkłożyć śledzie w zalewie gotować je ok 5 minut. Ostudzić. Wyjąć z zalewy pokroic na małą kostkę. Papryke i 1 cebulę pokroić w kostkę, rozgrząc olej, warzywa udusić na oleju, dodać pomidory z puszki, pieprz do smaku. Smażyc az płyn troche odparuje. Sos powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Dodać do smaku ocet, cukier, wymieszać, jeszcze raz zagotować, ewentualnie doprawic do smaku. Ma byc slodko-kwasny. Odstawić do ostygnięcia. Ogórki pokroić w kostke, śledzie i ogórki wymieszać z sosem. Dodac kapary, natkę pietruszki. Schłodzić przez noc w lodówce. Jajka ugotowac na twardo. Oddzielic białka od zółtek. Pozostałe cebule drobno pokroic w kostke, przelac wrzatkiem, sparzyc zeby cebula stracila swoj ostry smak. Wysuszyc.
Do ułożenia torciku użyłam obręczy o srednicy 7cm (ale moze byc mniejsza). Na dno obręczy wlozylam warstwe cebuli, na to warstwa śledzi w sosie (nie mogą byc zbyt płynne), nastepnie na tarce o grubych oczkach starłam białko, na białko starłam zółtko. Posypałm natką pietruszki. Udekorowac np. świeza natką, koperkiem, cytryna lub porem. Zdjać obrecz. Gotowe