Sposób przygotowania:
Torcik mocca
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Żółtka jaj ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie, następnie dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie do momentu całkowitego połączenia się składników. Po całkowitym wymieszaniu składników przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy biszkopt. Pieczenie w temperaturze 160 stopni powinno trwać koło 25 minut. Budynie gotujemy na mleku. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując. Pod koniec dodajemy kawę rozpuszczalną. Biszkopt kroimy na 3 blaty, każdy z nich musimy przed przełożeniem kremem nasączyć słodką kawą. Blaty przekładamy kremem. Wierzch i boku również smarujemy kremem. Orzechy laskowe drobniutko siekamy. Margarynę przekładamy do rondelka, rozpuszczamy z cukrem pudrem, dodajemy kakao i mleko. Po uzyskaniu gładkiej polewy polewamy ciasto. Brzegi obsypujemy posiekanymi orzechami.
bernika
marietta