Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Torcik mocca

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczny, aromatyczny torcik o smaku kawy.

Torcik mocca

Składniki:

Torcik mocca

 

  • 8 jaj
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,7 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 1, 25 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 30 dag KASI
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 4- 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 2 łyżki KASI
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka
  • 1 filiżanka słodkiej kawy rozpuszczalnej

Sposób przygotowania:

Torcik mocca
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Żółtka jaj ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, mieszamy delikatnie, następnie dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie do momentu całkowitego połączenia się składników. Po całkowitym wymieszaniu składników przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy biszkopt. Pieczenie w temperaturze 160 stopni powinno trwać koło 25 minut. Budynie gotujemy na mleku. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękką margarynę miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu ciągle miksując. Pod koniec dodajemy kawę rozpuszczalną. Biszkopt kroimy na 3 blaty, każdy z nich musimy przed przełożeniem kremem nasączyć słodką kawą. Blaty przekładamy kremem. Wierzch i boku również smarujemy kremem. Orzechy laskowe drobniutko siekamy. Margarynę przekładamy do rondelka, rozpuszczamy z cukrem pudrem, dodajemy kakao i mleko. Po uzyskaniu gładkiej polewy polewamy ciasto. Brzegi obsypujemy posiekanymi orzechami.

Tagi:

kawa