Sposób przygotowania:
Torcik mocno czekoladowy
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam na sztywna piane ze szczyptą soli.Czekoladę i masło rozpuściłam w kąpieli wodnej. Żółtka utarłam z cukrem na biała puszysta masę , dodałam czekoladę z masłem ( cały czas ucierając) ,następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.Na końcu dodałam pianę z białek i delikatnie wymieszałam drewnianą łyżką. Cisto przelałam do tortownicy o średnicy 22 cm i piekłam w temperaturze 180*C ok 50 minut. Krem czekoladowy przygotowałam wg przepisu na opakowaniu i dodatkowo dodałam do niego 1 łyżkę nutelli .Odstawiłam do lodówki na czas pieczenia ciasta. Upieczone i wystudzone ciasto przekroiłam na 2 części. spodni placek posmarowałam dżemem , na dżem wyłożyłam 3/4 kremu i przykryłam drugim plackiem. Pozostałym kremem posmarowałam boki tortu a wierzch nutellą. Boki tortu udekorowałam chrupeczkami czekoladowymi układając je jeden przy drugim. Wierzch tortu posmarowałam nutellą , na środku ułożyłam różyczki , poukładałam orzechy i złote perełki.
marietta
kasiunia.1981
Dzięki bardzo.A tort był naprawdę pyszny;)