agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Torcik mocno kremowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kremowa inspiracja - pyszny kremowy i delikatny tort

Torcik mocno kremowy

Składniki:

Torcik mocno kremowy

 

  • jajka 10 szt
  • sól drobna 1 szczypta
  • cukier kryształ 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opak
  • olejek śmietankowy 0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • mąka tortowa 3 szklanki
  • likier waniliowy 1 kieliszek
  • śmietanka kremówka 30% 1 litr
  • śmietanfix 2 pęczek
  • cukier puder 1/4 szklanki
  • amaretto 2 łyżeczki
  • jagody świeże 1 garść
  • kiwi 1 szt
  • jabłka 2 szt
  • zielone winogrona 3 szt

Sposób przygotowania:

Torcik mocno kremowy
Przygotować składniki na biszkopt. Następnie żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę. Same żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać cukier waniliowy i olejek śmietankowy i proszek do pieczenia. Przesiać mąkę tortową i dodać do pozostałych składników. Blaszkę prostokątną wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Włożyć ciasto biszkoptowe do blaszki i piec w temperaturze około 200 stopni C przez około 50 minut. Biszkoptowe ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie przekroić biszkopt na dwie części. Obie części skropić likierem . Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować masę a następnie wyłożyć masę na pierwszy biszkopt, przykryć drugim biszkoptem skropionym likierem . Śmietankę kremówkę schłodzić włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na delikatną sztywną masę, dodać śmietanfix, cukier puder i likier amaretto, całość dokładnie zmiksować. Wyłożyć ubitą masę na wierzch i boki ciasta równomiernie rozsmarować, nałożyć również do szprycy masę i dekorować ciasto. Pod bieżącą wodą opłukać owoce i w sposób dowolny udekorować nimi tort. Po wykonaniu schłodzić ciasto.