czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Torcik - mój urodzinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest wilgotny i nie czuje się tej słodyczy . Liczbę na środku dodałam już po za obiektywem aparatu........

Torcik - mój urodzinowy

Składniki:

Torcik - mój urodzinowy

 

  • Składniki
  • Biszkopt:

 

  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 5 łyżek proszku kisielowego o smaku morelowym ( bo w takim smaku chciałam biszkopt)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 1 słoik wydrylowanych wiśni

 

  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1 masa śmietanowa
  • 1 krem karpatkowy błyskawiczny
  • mleko do kremu (zimne z lodówki)
  • poncz do nasączenia biszkoptu

 

  • Posypka migdałowa:

 

  • 25 dkg cukru
  • 10 dkg płatków migdałowych

 

  • żelki i czekoladowe płatki do ozdoby

Sposób przygotowania:

Torcik - mój urodzinowy
Przygotowanie:
Upiec biszkopt w formie 25/25 a następnie odstawić do przestygnięcia.
Posypka migdałowa:
Przygotować natłuszczoną blachę lub blat.
Rozpuścić stopniowo cukier w rondlu (bez wody i innych dodatków)
na dużym ogniu aż zrobi się płynny.Cały czas mieszać i wtedy dodać migdały.Gorącą masę natychmiast rozsmarować bardzo cienko na przygotowanej blaszce.
Gdy stwardnieje - będzie to dosyć szybko
rozkruszyć posypkę na drobne kawałki.Można użyć do tego np. wałka do ciasta.

Wiśnie wyłożyć na sitko0 aby obciekły.Przygotować poncz - ja użyłam soku ananasowego i dodałam ok.7-8 łyżek alkoholu.

Ubić śmietanę z masą śmietanową i odstawić na moment.W tym czasie ubić krem karpatkowy - ja użyłam błyskawicznego (3 minuty)
ponieważ jest bez tłuszczu,tylko mleko.

Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Pierwszy położyć na tortownicy i nasączyć go ponczem.Następnie posmarować dżemem wiśniowym i nałożyć 3/4 części kremu karpatkowego. Powciskać 1/3 część wiśni w krem.Przykryć całość
drugim blatem ciasta i znów nasączyć obficie ponczem.Posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć 3/4 śmietany i znów wiśnie i odrobinę posypki migdałowej.Położyć trzecia część biszkoptu i nasączyć resztą ponczu.
Wierzch posmarować śmietaną a boki pozostałym kremem karpatkowy.Następnie boki dokładnie obsypać posypką
9tylko nie zjeść jej wcześniej bo zabraknie do tortu).
Wierzch ciasta posypać tartą czekoladą i ozdobić resztą śmietany i a następnie ozdobić żelkami ,wiśniami i płatkami z czekolady