BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1075]

Torcik na kolejny jubileusz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik zrobiony na kolejny jubileusz, zrobiony od serca dla wspaniałych Przyjaciół, z najlepszym dla nich kremem śmietankowym z serkiem mascarpone.

Torcik na kolejny jubileusz

Składniki:

Torcik na kolejny jubileusz

 

  • Biszkopt;
  • jajka 7 szt ,
  • mąka tortowa 1,5 szklanki ,
  • mąka ziemniaczana 1/2 szklanki ,
  • cukier 1,5 szklanki ,
  • sól szczypta,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

 

  • Krem:
  • śmietana 30 % 1 litr ,
  • serek mascarpone 500 g,
  • fix do śmietany 3 op ,
  • cukier puder 4 łyżki,
  • brzoskwinie w puszce 1 puszka,
  • dżem brzoskwiniowy 1 słoik ,
  • wiórki kokosowe 200 g . ( uprażyć )

 

  • Do ozdoby:
  • róże i listki do dekoracji z masy cukrowej,
  • koraliki cukrowe,
  • gołąbki,

Sposób przygotowania:

Torcik na kolejny jubileusz
Sposób przygotowania biszkoptu. 1. Białka oddzielamy od żółtek ,ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli,cały czas ubijając dodajemy na przemian cukier z żółtkami .Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy jajecznej, delikatnie mieszając, następnie ciasto przekładamy do tortownicy o szer. 26 cm.wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 stopniach do suchego patyczka około 40 min. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty.

2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,pod koniec ubijania dodajemy śmietan fixy.

Do ubitej śmietany dodajemy porcjami ser ,delikatnie łączymy z ubitą śmietaną ,tak przygotowaną masę włożyć do lodówki celem schłodzenia.

3. Brzoskwinie odsączamy na sicie ,osuszamy, kroimy w kostkę. Sokiem nasączamy biszkopty.

4. Dolny blat nasączamy sokiem z brzoskwiń ,smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy cześć masy śmietankowo - serowej, na masę nakładamy cześć pokrojonych brzoskwiń, brzoskwinie wciskamy delikatnie w krem przykrywamy lekko masą i nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym, nakładamy ostatni blat. Dociskając i równając cały tort .

5. Kokos uprażyć na gorącej patelni bez tłuszczu ponieważ kokos sam w sobie jest tłusty.

6. Cały tort łącznie z górą smarujemy kremem. Boki obkładamy uprażonym kokosem. Górę dekorujemy według swojego uznania, u mnie udekorowany różyczkami i ozdobami zrobionymi z masy cukrowej ( mojego wykonania ).

Tagi:

ciasto tort