Sposób przygotowania:
Tort komunijny
Upiec 3 biszkopty z dużej blasze i jeden w mniejszej ( wymiary blach podane w składnikach ).
Wszystkie biszkopty wystudzić i wyjąć z foremek.
Mniejszy biszkopt przeciąć wzdłuż na pół a jeden duży w poprzek na pół.
Każdy biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń rozrobionym z wodą ale można bez rozcieńczania.
Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić na sztywno.
Część śmietany zabarwić na lekki kolor niebieski.
Owoce te które trzeba pokroić.
Pierwszy placek ułożyć na tacy lub na podkładce na ciasta i rozsmarować porcję śmietany.
Na śmietanie rozsypać część owoców.
Przykryć drugim dużym biszkoptem i ponownie posmarować śmietaną i rozłożyć owoce.
Następnie położyć paski mniejszego biszkoptu tak aby nie dotykały do siebie i posmarować je śmietaną i posypać owocami.
Na koniec połówki dużego biszkoptu nałożyć od brzegów do środka aby pomiędzy nimi była wolna przestrzeń.
Tak złożony tort posmarować śmietaną, dookoła zrobić wzorek i udekorować górę tortu perełkami i zrobić napis i dekorację z niebieskiej śmietany, kwiatków i listków.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wszystkie biszkopty wystudzić i wyjąć z foremek.
Mniejszy biszkopt przeciąć wzdłuż na pół a jeden duży w poprzek na pół.
Każdy biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń rozrobionym z wodą ale można bez rozcieńczania.
Mascarpone utrzeć z cukrem, potem wlać śmietanę i ubić na sztywno.
Część śmietany zabarwić na lekki kolor niebieski.
Owoce te które trzeba pokroić.
Pierwszy placek ułożyć na tacy lub na podkładce na ciasta i rozsmarować porcję śmietany.
Na śmietanie rozsypać część owoców.
Przykryć drugim dużym biszkoptem i ponownie posmarować śmietaną i rozłożyć owoce.
Następnie położyć paski mniejszego biszkoptu tak aby nie dotykały do siebie i posmarować je śmietaną i posypać owocami.
Na koniec połówki dużego biszkoptu nałożyć od brzegów do środka aby pomiędzy nimi była wolna przestrzeń.
Tak złożony tort posmarować śmietaną, dookoła zrobić wzorek i udekorować górę tortu perełkami i zrobić napis i dekorację z niebieskiej śmietany, kwiatków i listków.
Tort wstawić do lodówki na kilka godzin.