SUPERPRZEPIS

Torcik na orkiszowym spodzie, z jabłkami

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Torcik na orkiszowym spodzie, z jabłkami Więcej zdjęć (4)

prosty torcik ze składników jakie miałam w domku na działce - może mało efektowny, ale bardzo smaczny

Składniki:

Torcik na orkiszowym spodzie, z jabłkami

 

  • CIASTO - 6 niedużych wiejskich jajeczek
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 ml cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego 16 g
  • drobno starta skórka z połowy sparzonej cytryny
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka bułki tartej

 

  • MASA - ok. 1,5 l musu jabłkowego
  • sok z dużej cytryny
  • cukier do smaku
  • 1 ok. galaretki w proszku, u mnie brzoskwiniowa
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

 

  • WYKOŃCZENIE - 500 ml słodkiej tłustej śmietany
  • 1 galaretka w proszku, u mnie rubinowa bo taką miałam
  • ok. 40 g gorzkiej czekolady
  • 100-150 ml nalewki cytrynowej

 

Sposób przygotowania:

Torcik na orkiszowym spodzie, z jabłkami
MASA - jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, udusić z sokiem cytrynowym, odrobiną cukru i wody aż będą się rozpadać - zmiksować na mus. Nie ważyłam jabłek wcześniej tylko odmierzyłam potrzebną ilość musu. Do gorącego musu dodałam galaretkę i żelatynę, mieszałam aż się rozpuściły i odrobinkę dosłodziłam do smaku, ale to zależy od gatunku jabłek.CIASTO - jajka ubić z cukrami na prawie białą pianę. Dodać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia - wymieszać za pomocą łyżki dodając jeszcze skórkę z cytryny. Masę wlać do prodiża posmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą. Piec 35 minut - grzanie tylko od góry. Przed wyłączeniem sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Wyjąć biszkopt odwracając formę do góry dnem, zostawić ciasto na blacie żeby wystygło.Zimne przekroić poziomo na 3 mniej więcej równe części. Jeden blat wyłożyć na duży talerz - zabezpieczyć dookoła obręczą tortownicy takiej samej wielkości co prodiż. Skropiłam go 1/3 nalewki i wyłożyłam połowę jabłek. Na to drugi blat skropiony nalewką, reszta jabłek i trzeci blat też skropiony alkoholem. Wierzch docisnęłam, przykryłam dnem tortownicy i odstawiłam do schłodzenia do lodówki na kilka godzin.WYKOŃCZENIE - galaretkę rozpuścić w niecałej szklance gorącej wody, ostudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić i gdy będzie sztywna wlewać pomału tężejącą galaretkę nie przerywając miksowania, miksować jeszcze kilka chwil. Czekoladę zetrzeć na tarce na małe wiórki. Z ciasta zdjąć tortownicę, posmarować wierzch i boki śmietaną - zalecam się pospieszyć bo masa szybko tężeje. Niewielką ilością masy udekorować torcik używając po prostu rękawa zrobionego z grubej torebki foliowej z uciętym koniuszkiem. Boki posypać czekoladą, schłodzić.
Torcik na orkiszowym spodzie, z jabłkami
jajka ubić z cukrem na bardzo puszystąi prawie białą masę
Torcik na orkiszowym spodzie, z jabłkami
dosypać mąkę i wymieszać przy pomocy łyżki - delikatnie ale starannie
Torcik na orkiszowym spodzie, z jabłkami
upieczony i ostudzony biszkopt pokroić poziomo na 3 blaty