Sposób przygotowania:
Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretkąSpód
Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy olej, żółtka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Miksujemy całość na jednolitą masę.
ETAP 2:
Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą szpinakową.
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Masa
Jogurt mieszamy z serkiem waniliowym i nasionami chia, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy, aż napęcznieje po czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Żelatynę hartujemy zimną masą serową i całość mieszamy.
ETAP 4:
Brzegi tortownicy owijamy folią spożywczą, na dnie formy kładziemy wystudzony biszkopt.
ETAP 5:
Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę i wkładamy do lodówki do czasu stężenia.
ETAP 6:
Arbuza obieramy ze skóry i usuwamy pestki, miąższ blendujemy.
Do żelatyny wlewamy sok z limonki, czekamy aż napęcznieje i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, hartujemy zblednowanym arbuzem i delikatnie razem mieszamy.
Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia.
Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i ew. cząstkami limonki.
SylaUla
Justi2401
Tanatos
zafriko@wp.pl
robaczek
Czekoladka 2