Sposób przygotowania:
torcik ptysiowy
Masło zagotować z dwiema szklankami wody,zdjąć z ognia.Wsypac obie mąki,starannie wymieszać,ponownie postawić na ogniu i mieszać,aż ciasto zgęstnieje.Przełożyć je do miski i ucierając dodawac po jednym jaju.Gładkie,lśniące ciasto ostudzić i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.Z części ciasta wycisnąć szpryca cienkie paski i kuleczki na natłuszczoną blachę.Piec 20 min.w temp. 200*C.Resztę ciasta rozsmarować na natłuszczonej tortownicy i piec 20 min. w temp.200*C.Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody,a gdy spęcznieje,zalać odrobiną wrzątku i podgrzewac mieszając,aż sie rozpuści.Żółtka ubic z cukrem i zapachem,dodać wiśniówkę.Owoce zmiksować z żelatyną,dodać do masy żółtek,wymieszać i schłodzić.Ubić białka ze śmietanką,dodać do tężejącego kremu,wymieszać.Bok tortownicy obłożyć paskiem z pergaminu i na upieczony spód wyłożyć krem.Wygładzić wierzch i udekorowac owocami oraz małymi ptysiami.Wstawić do lodówki.