agusia2361

agusia2361

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 506]

torcik ptysiowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny deser dla każdego.Smacznego!!!

torcik ptysiowy

Składniki:

torcik ptysiowy

 

  • ciasto:
  • mąki,5dag mąki ziemniaczanej,3 łyżki masła,6 jaj,2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • krem:
  • szkl.kremówki,4 łyżki wiśniówki,50dag brzoskwiń,malin lub truskawek(mogą być mrożone),5łyżeczek żelatyny.

Sposób przygotowania:

torcik ptysiowy
Masło zagotować z dwiema szklankami wody,zdjąć z ognia.Wsypac obie mąki,starannie wymieszać,ponownie postawić na ogniu i mieszać,aż ciasto zgęstnieje.Przełożyć je do miski i ucierając dodawac po jednym jaju.Gładkie,lśniące ciasto ostudzić i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia.Z części ciasta wycisnąć szpryca cienkie paski i kuleczki na natłuszczoną blachę.Piec 20 min.w temp. 200*C.Resztę ciasta rozsmarować na natłuszczonej tortownicy i piec 20 min. w temp.200*C.Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody,a gdy spęcznieje,zalać odrobiną wrzątku i podgrzewac mieszając,aż sie rozpuści.Żółtka ubic z cukrem i zapachem,dodać wiśniówkę.Owoce zmiksować z żelatyną,dodać do masy żółtek,wymieszać i schłodzić.Ubić białka ze śmietanką,dodać do tężejącego kremu,wymieszać.Bok tortownicy obłożyć paskiem z pergaminu i na upieczony spód wyłożyć krem.Wygładzić wierzch i udekorowac owocami oraz małymi ptysiami.Wstawić do lodówki.