mateuszek24993

mateuszek24993

Kucharz
[Przepisów: 11]

Torcik Renata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Może szybki mały torcik ?

Torcik Renata

Składniki:

Torcik Renata

 

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
  • 5-6 łyżek żelatyny,
  • 2 łyżki masła,
  • pół litra mleka,
  • 4-5 łyżeczek cukru pudru,
  • 50 dkg kwaśnych jabłek,
  • bita śmietana do ozdoby torciku

Sposób przygotowania:

Torcik Renata
Żelatynę zalać kilkoma łyżkami przegotowanej wody. Gdy żelatyna stężeje rozpuścić ją 2-3 łyżkami mleka. Następnie gotować mleko. Do gotującego mleka dodać 2 łyżki masła i zagotować by z tego powstał budyń. Gdy budyń lekko ostygnie, ubić go ( najlepiej mikserem ) z cukrem i rozpuszczoną żelatyną, dodając partiami przetarte osączone jabłka. Masę przełożyć do tortownicy i ochłodzić. Gdy stężeje przełożyć na talerz i ozdobić bitą śmietaną.