Sposób przygotowania:
Torcik Rubinowy z winogronami
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyłam. Masło roztopiłam, przelałam do herbatników i wymieszałam łyżką. Kruszonkę wsypałam na dno tortownicy i dobrze ugniotłam palcami, odstawiłam do lodówki. Serek mascarpone roztarłam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w jak najmniejszej ilości wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając miksowania wlałam jeszcze lekko letnią żelatynę. Ubitą śmietanę połączyłam z mascarpone. Masę przełożyłam do tortownicy i wyrównałam powierzchnię. Tortownicę odstawiłam do lodówki. Galaretkę Rubinową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do schłodzenia. Winogrona opłukałam, dokładnie osuszyłam, każdy owoc przekroiłam wzdłuż na pół i czubkiem noża usunęłam pestki. Połówki rozłożyłam koliście na powierzchni serka. Na wierzch wylałam schłodzoną, tężejącą galaretkę. Odstawiłam do lodówki. Po całkowitym stężeniu okroiłam torcik dookoła ostrym nożem i wyjęłam z tortownicy.
2milutka
edytaha
Miodzio, jestem świeżo po degustacji :))
zbysiowa
edytaha
Nie skubaj Madziu, bierz cały kawałek :)
julcia12437
To ja kradnę ten ukrojony kawałeczek :)
edytaha
Nie ma problemu Julciu, ukroję następne kawałki :)
julcia12437
Dziękuję :) Pycha, zostawiam piąteczkę i pusty talerzyk :D
cris
edytaha
Już czas na koniec zimy, chyba wszyscy mają jej dość :)