edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Torcik Rubinowy z winogronami

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bezokazyjny torcik na spodzie bez pieczenia z serkiem mascarpone i bitą śmietaną

Torcik Rubinowy z winogronami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik Rubinowy z winogronami

 

  • SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM:
  • 8 dag herbatników Petit Beure
  • 6 dag masła
  • 25 dag serka mascarpone
  • czubata łyżka cukru pudru
  • 10 dag śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny + maksymalnie 2 łyżki wrzątku
  • 20 dag ciemnych winogron
  • 1 galaretka Rubinowa

Sposób przygotowania:

Torcik Rubinowy z winogronami
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyłam. Masło roztopiłam, przelałam do herbatników i wymieszałam łyżką. Kruszonkę wsypałam na dno tortownicy i dobrze ugniotłam palcami, odstawiłam do lodówki. Serek mascarpone roztarłam z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuściłam w jak najmniejszej ilości wrzątku. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec, nie przerywając miksowania wlałam jeszcze lekko letnią żelatynę. Ubitą śmietanę połączyłam z mascarpone. Masę przełożyłam do tortownicy i wyrównałam powierzchnię. Tortownicę odstawiłam do lodówki. Galaretkę Rubinową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do schłodzenia. Winogrona opłukałam, dokładnie osuszyłam, każdy owoc przekroiłam wzdłuż na pół i czubkiem noża usunęłam pestki. Połówki rozłożyłam koliście na powierzchni serka. Na wierzch wylałam schłodzoną, tężejącą galaretkę. Odstawiłam do lodówki. Po całkowitym stężeniu okroiłam torcik dookoła ostrym nożem i wyjęłam z tortownicy.
Torcik Rubinowy z winogronami
Kruszonkę wsypałam do tortownicy i dobrze ugniotłam palcami.
Torcik Rubinowy z winogronami
Na spód wyłożyłam masę śmietanowo-serową.
Torcik Rubinowy z winogronami
Na masie rozłożyłam koliście przekrojone winogrona.
Torcik Rubinowy z winogronami
Całość zalałam galaretką i odstawiłam do stężenia.