Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Torcik serowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny torcik serowy, o smaku owocowym

Torcik serowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik serowy

 

  • BISZKOPT
  • 5 jaj
  • 0,5 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA
  • 3 kost sera tłustego
  • 1 galaretka z czarnej porzeczki
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • śmietana 18% - 400 ml
  • PIANKA
  • 1 szkl śmietany kremówki-36%
  • 1 galaretka truskawkowa
  • PONCZ
  • woda gotowana ostudzona- 400 ml
  • spirytus -1 kieliszek
  • sok z cytryny
  • cukier -1 łyżeczka
  • PONADTO
  • 200 g pierników nadziewanych w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Torcik serowy
BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na posmarowany tłuszczem prodiż, wstawić do piekarnika na ok.30 minut w 175 stop. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 części. MASA SEROWA Ser zemleć trzy razy w maszynce, wymieszać ze śmietaną,podzielić na 3 części. Galaretki wymieszać w 1 szkl gotowanej wody, każdą oddzielnie, odlać 1/2 galaretki każdej galaretki, ostudzić. Wlać galaretkę z czarnej porzeczki, wiśniową i agrestową do woreczka na kostki lodu, zawiązać woreczek, włożyć do zamrażalki. Do każdej części sera, dodać po 1/2 szkl stężałej galaretki, utrzeć na masę. PIANKA Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce tężejącej galaretki truskawkowej. PRZEŁOŻENIE CIASTA Pierwszy krążek ciasta, wyłożyć na tortownicę, nasączyć ponczem, wyłożyć na ciasto masę wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć i wyłożyć masę agrestową. Pierniczki zanurzyć w ponczu, ułożyć na masie agrestowej. Przykryć masą z czarnej porzeczki. Na masie ułożyć 3 krążek ciasta, nasączyć i wyłożyć piankę truskawkową, rozsmarować wierzch i boki tortu. Udekorować tort galaretkami z woreczka.
Torcik serowy
Ser zmielony wymieszany ze śmietaną zostaną dodane galaretki do masy
Torcik serowy
Na masie agrestowej zostały ułożone pierniczki
Torcik serowy
Galaretki o smaku z czarnej porzeczki wiśniowej i agrestowej zostały wlane do woreczka na lód
Torcik serowy
Torcik przełożony masami i pianką udekorowany galaretkami