Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Torcik serowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciekawy i bardzo smaczny tort serowo truskawkowy

Torcik serowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik serowy

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki do pieczenia

 

 

  • mleczna pianka:
  • 5 białek
  • 1/3 szkl cukru jeśli ktoś lubi bardziej słodkie dodać 1/2 szkl
  • 1 galaretka agrestowa
  • Oraz:
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Torcik serowy
Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ).



Ser:

Miękką margarynę utrzeć z cukrem , dodać żółtka , ser , rozpuszczoną żelatynę w odrobinie wody i bakalie. Całość dokładnie wymieszać i wylać na upieczony biszkopt.Truskawki umyć i pookładać na warstwie sera.



Galaretki truskawkowe rozpuścić w mniejszej ilości wody i tężejące wylać na truskawki. Wstawić do lodówki aż stężeje.



mleczna pianka:

Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku i ostudzić. Białka ubić , dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca , pod koniec wlać galaretkę. mleczna pianka wyłożyć na galaretkę i wyrównać powierzchnie. Wstawić do lodówki żeby torcik stężał.
Torcik serowy
Na warstwie serowej ułożyć umyte truskawki
Torcik serowy
Tężejące galaretki wylać na truskawki i wstawić do lodówki
Torcik serowy
Białka ubić z cukrem a pod koniec dodać rozpuszczoną galaretkę
Torcik serowy
Ptasie mleczko wyłożyć na galaretkę wyrównać powierzchnie i wstawić do lodówki