Sposób przygotowania:
Torcik serowy
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ).
Ser:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem , dodać żółtka , ser , rozpuszczoną żelatynę w odrobinie wody i bakalie. Całość dokładnie wymieszać i wylać na upieczony biszkopt.Truskawki umyć i pookładać na warstwie sera.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w mniejszej ilości wody i tężejące wylać na truskawki. Wstawić do lodówki aż stężeje.
mleczna pianka:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku i ostudzić. Białka ubić , dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca , pod koniec wlać galaretkę. mleczna pianka wyłożyć na galaretkę i wyrównać powierzchnie. Wstawić do lodówki żeby torcik stężał.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać żółtka nadal ubijać. Pod koniec wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jaj i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15-20 minut. ( do suchego patyczka ).
Ser:
Miękką margarynę utrzeć z cukrem , dodać żółtka , ser , rozpuszczoną żelatynę w odrobinie wody i bakalie. Całość dokładnie wymieszać i wylać na upieczony biszkopt.Truskawki umyć i pookładać na warstwie sera.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w mniejszej ilości wody i tężejące wylać na truskawki. Wstawić do lodówki aż stężeje.
mleczna pianka:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl wrzątku i ostudzić. Białka ubić , dodać cukier i ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca , pod koniec wlać galaretkę. mleczna pianka wyłożyć na galaretkę i wyrównać powierzchnie. Wstawić do lodówki żeby torcik stężał.
marietta