Sposób przygotowania:
Mocno agrestowy torcik w wersji fitBiszkopt:
W miseczce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stevię cały czas miksując. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając robotem.
ETAP 2:
Na koniec dodać barwnik i zmiksować do połączenia składników.
ETAP 3:
Następnie w dwóch partiach dodać sypkie składniki i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st około, piec około 20-25 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Rozkroić wzdłuż na dwie części.
Masa agrestowa:
Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Oczyścić z końcówek. Przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i postawić na ogień. Po około 5 minut owoce lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, aby owoce szybciej puściły sok i się poddusiły. Dusić aż agrest będzie miękki.
ETAP 5:
Następnie zblednować ale niezbyt dokładnie. Do zmiksowanych owoców, dodać galaretkę agrestową (proszek) i dokładnie połączyć z musem agrestowym. Odstawić do ostygnięcia.
Masa serowa:
Żelatynę zalać w szklance 2-3 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Następnie zalać ja 4-5 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
Do miski przełożyć ricottę oraz serek homogenizowany. Wymieszać. Dodać sok z cytryny, a także stevię i ksylitol i ponowie dokładnie wymieszać. Na koniec cienkim strumieniem dodawać żelatynę i dokładnie wymieszać aby uniknąć grudek.
Wykonanie:
Na paterę ułożyć pierwszy krążek biszkoptu i zapiąć obręcz tortownicy. Na biszkopcie rozsmarować połowę masy serowej i wcisnąć w nią maliny. Odłożyć do lodówki aby odrobinę masa zastygła.
ETAP 8:
Na zastygniętą masę wylać około 2/3 masy agrestowej i wyrównać. Odłożyć ponownie do zastygnięcia masy. Delikatnie ułożyć drugi krążek biszkoptu. Rozsmarować resztę masy serowej. Odłożyć na 5 min do lodówki i delikatnie wylać resztę masy agrestowej i zostawić w lodówce na całą noc. Smacznego!