SUPERPRZEPIS

Mocno agrestowy torcik w wersji fit

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Mocno agrestowy torcik w wersji fit Więcej zdjęć (4)

Jest lato więc najlepiej korzystać z sezonowych owoców, dlatego ja przygotowałam leciutki i przepyszny torcik z agrestem, który smakował całej rodzince. W porcji 100 g jest 93 kcal, więc można delektować się nim bez wyrzutów sumienia:-D

Składniki:

Mocno agrestowy torcik w wersji fit

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 25 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka stevii
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Zielony barwnik
  • Przełożenie:
  • Masa agrestowa:
  • 650 g agrestu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 galaretka agrestowa
  • Masa serowa:
  • 250 g sera ricotta
  • 250 g serka homogenizowanego 0%
  • 1 łyżeczka stevii
  • 2 łyżeczki ksylitolu – 15 g
  • 2 łyżki żelatyny
  • 70 g malin
  • Sok z ½ cytryny
  • Tortownica 17 cm

Sposób przygotowania:

Mocno agrestowy torcik w wersji fit

Biszkopt:

Mocno agrestowy torcik w wersji fit
do ubitych jajek dodać żółtka i cały czas miksować

W miseczce wymieszać wszystkie rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stevię cały czas miksując. W kolejnym kroku dodawać po jednym żółtku cały czas mieszając robotem.

ETAP 2:

Mocno agrestowy torcik w wersji fit
dodawać barwnik w takiej ilość aby otrzymać pożądany kolor zielony

Na koniec dodać barwnik i zmiksować do połączenia składników.

ETAP 3:

Mocno agrestowy torcik w wersji fit
do masy jajecznej dodać mąke i mieszać delikatnie do połączenia składników

Następnie w dwóch partiach dodać sypkie składniki i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st około, piec około 20-25 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia. Rozkroić wzdłuż na dwie części.

Masa agrestowa:

Mocno agrestowy torcik w wersji fit
do rondelka przełożyć agrest dodać sok z cytryny i dusić do miękkości

Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Oczyścić z końcówek. Przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i postawić na ogień. Po około 5 minut owoce lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, aby owoce szybciej puściły sok i się poddusiły. Dusić aż agrest będzie miękki.

ETAP 5:

Mocno agrestowy torcik w wersji fit
do zmiksowanych owoców dodać galaretkę i wymieszać dokładnie

Następnie zblednować ale niezbyt dokładnie. Do zmiksowanych owoców, dodać galaretkę agrestową (proszek) i dokładnie połączyć z musem agrestowym. Odstawić do ostygnięcia.

Masa serowa:

Mocno agrestowy torcik w wersji fit
w misce połączyć dokładnie składniki masy serowej

Żelatynę zalać w szklance 2-3 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Następnie zalać ja 4-5 łyżkami wrzątku i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
Do miski przełożyć ricottę oraz serek homogenizowany. Wymieszać. Dodać sok z cytryny, a także stevię i ksylitol i ponowie dokładnie wymieszać. Na koniec cienkim strumieniem dodawać żelatynę i dokładnie wymieszać aby uniknąć grudek.

Wykonanie:

Mocno agrestowy torcik w wersji fit
na biszkopt nałożyć masę serowa i wcisnąć maliny

Na paterę ułożyć pierwszy krążek biszkoptu i zapiąć obręcz tortownicy. Na biszkopcie rozsmarować połowę masy serowej i wcisnąć w nią maliny. Odłożyć do lodówki aby odrobinę masa zastygła.

ETAP 8:

Mocno agrestowy torcik w wersji fit
delikatnie wylać masę agrestowa i zostawić do zastygnięcia

Na zastygniętą masę wylać około 2/3 masy agrestowej i wyrównać. Odłożyć ponownie do zastygnięcia masy. Delikatnie ułożyć drugi krążek biszkoptu. Rozsmarować resztę masy serowej. Odłożyć na 5 min do lodówki i delikatnie wylać resztę masy agrestowej i zostawić w lodówce na całą noc. Smacznego!