anetalive

anetalive

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Torcik śliwkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Polecam na niedzielny deser.

Torcik śliwkowy

Składniki:

Torcik śliwkowy

 

 

  • Masa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 15 dag serka waniliowego
  • ¼ szklanka cukru
  • 2 paczki galaretki wiśniowe

 

  • Dodatkowe składniki
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 2 dag wiórki kokosowe do ozdoby
  • 2 dag rodzynek do ozdoby
  • pół kilo śliwek

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik śliwkowy
W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. W osobnym garnuszku ubić białka na puszystą masę i połączyć z żółtkami. Obie mąki wymieszać ze sobą i przesiać. Dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać, dodając olej. Ciasto wylać na blaszkę wysmarowanej masłem o wymiarach 24 x 40 cm. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 35 minut w temp 160 C.
Masę do placka przygotować w małym garnuszku. Śmietanę ubić na puszystą pianę. Dodać serek waniliowy, cukier, oraz podgrzaną i rozpuszczoną galaretkę w 100 ml wody. Gdy biszkopt jest już ostudzony wysmarować go masą i wstawić na godzinę do lodówki.
Galaretki przygotować według przepisu i ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na masę i odstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto przyozdobić śliwkami, wiórkami kokosowymi i rodzynkami.