jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Torcik śmietankowo -francuski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Torcik z ciasta francuskiego, z delikatną masą śmietanową. Pyszny dodatek do popołudniowej kawy.

Torcik śmietankowo -francuski Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik śmietankowo -francuski

 

  • Tortownica 22 cm
  • Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 jajko do smarowania,
  • Krojone migdały do dekoracji (około 4 łyżki, na obsypanie boków i wierzchu)
  • O,5 litra śmietanki 30%,
  • 1 duże jajko do śmietanki,
  • 3-3,5 łyżki cukru do smaku
  • 2 płaskie łyżki żelatyny,
  • Około 0,5 kg truskawek ( w tym 5 truskawek do dekoracji, a pozostałe do środka torcika)

 

Sposób przygotowania:

Torcik śmietankowo -francuski
Rozwijamy ciasto francuskie. Pomagając sobie spodem od tortownicy wycinamy z ciasta 2 koła. Każde z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem. Koło przeznaczone na wierzch tortu dzielimy na 8 części i posypujemy migdałami. Spody tortu pieczemy pieczemy około 15 minut w 200°C.

Upieczone spody przekładamy przygotowaną śmietanką z dodatkiem owoców. . Po zastygnięciu śmietanki boki obtaczamy także migdałami.

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody i studzimy. Jajko ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Oddzielnie ubijamy schłodzona śmietankę. Do ubitej dodajemy ubite jajko. Na koniec do całości wlewamy żelatynę. Dokładnie miksujemy. Do gotowej masy dodajemy truskawki. Delikatnie mieszamy.

Śmietanką przekładamy upieczone francuskie ciasta. Na wierzch dajemy ponacinane ciasto. Całość przed dekorujemy połówkami truskawek.
Torcik śmietankowo -francuski
Ciasto przeznaczone na górę tortu przed pieczeniem dzielimy na 8 części. Posypujemy migdałami