Sposób przygotowania:
Torcik śmietanowo-kajmakowy na Wielkanoc
1. Oddzielamy białka od żółtek ii ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy na przemian cukier i żółtka, miksujemy na puszystą masę. Następnie na zmniejszonych obrotach miksera wsypujemy powoli mąki z proszkiem. Powstałą masę wylewamy do natłuszczonej tortownicy (śr. ok 20 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut - do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na 3 blaty. 2. Każdy z blatów nasączamy. Na spodzie rozsmarowujemy kajmak (1/3 zostawiamy do ozdobienia), przykrywamy kolejnym blatem. 3. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem, połową śmietany smarujemy kolejną warstwę ciasta i przykrywamy ostatni blatem. Resztę kremówki rozsmarowujemy na wierzchu i bokach naszego tortu. 4. Boki obsypujemy płatkami migdałowymi, a wierzch ozdabiamy kajmakiem przełożonym do szprycy i polewą w drażetkach, schładzamy.