Sposób przygotowania:
Torcik z grzybów leśnych
2 jajka wbić do miseczki, roztrzepać je, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Wylać na niego jajka i rozlać je na brzegi. Smażyć na małym ogniu, nie mieszając. Jak jajka prawie całkowicie się zetną, omlecik przewrócić na drugą stronę i smażyć dalej jeszcze kilka sekund. Usmażony omlecik przełożyć na talerz. W ten sam sposób z reszty jajek usmażyć jeszcze 4 omleciki. Przestudzić je.
Grzyby (użyłam mieszanki grzybów leśnych: koźlarze, prawdziwki, kurki) oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki i wrzucić na rozgrzany olej. Usmażyć je. Jak płyn z grzybów całkowicie odparuje, doprawić je do smaku solą i pieprzem. Smażyć dalej jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając. Usmażone grzyby przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, przestudzić. 100 g masła dokładnie utrzeć z serkiem topionym. Dodać do tego grzyby i cebulę, dokładnie wymieszać.
Jeden omlecik posmarować 1/3 przygotowanej grzybowej masy. Przykryć go drugim omlecikiem, posmarować połową pozostałej masy. Przykryć trzecim omlecikiem, posmarować resztą masy. Przykryć czwartym omlecikiem. Resztę masła dokładnie utrzeć z serkiem czosnkowym. Masą posmarować czwarty omlecik. Rydze odsączyć z zalewy, rozłożyć na masie z serkiem czosnkowym. Przykryć ostatnim omlecikiem, lekko docisnąć.
Torcik dobrze schłodzić w lodówce. Boki i wierzch schłodzonego torcika posmarować majonezem. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, ostudzić. Posypać nią boki torcika. Wierzch dowolnie udekorować. Ja do dekoracji użyłam sałaty, pomidora, rzodkiewki, suszonej żurawiny, suszonych moreli i smażonych w panierce, ostudzonych rydzów.
Grzyby (użyłam mieszanki grzybów leśnych: koźlarze, prawdziwki, kurki) oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki i wrzucić na rozgrzany olej. Usmażyć je. Jak płyn z grzybów całkowicie odparuje, doprawić je do smaku solą i pieprzem. Smażyć dalej jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając. Usmażone grzyby przestudzić. Cebulę pokroić w kostkę, lekko zrumienić na oleju, przestudzić. 100 g masła dokładnie utrzeć z serkiem topionym. Dodać do tego grzyby i cebulę, dokładnie wymieszać.
Jeden omlecik posmarować 1/3 przygotowanej grzybowej masy. Przykryć go drugim omlecikiem, posmarować połową pozostałej masy. Przykryć trzecim omlecikiem, posmarować resztą masy. Przykryć czwartym omlecikiem. Resztę masła dokładnie utrzeć z serkiem czosnkowym. Masą posmarować czwarty omlecik. Rydze odsączyć z zalewy, rozłożyć na masie z serkiem czosnkowym. Przykryć ostatnim omlecikiem, lekko docisnąć.
Torcik dobrze schłodzić w lodówce. Boki i wierzch schłodzonego torcika posmarować majonezem. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, ostudzić. Posypać nią boki torcika. Wierzch dowolnie udekorować. Ja do dekoracji użyłam sałaty, pomidora, rzodkiewki, suszonej żurawiny, suszonych moreli i smażonych w panierce, ostudzonych rydzów.
evita0007
Beatris
Ania Hosz
zewa
zbysiowa
Beatris
jaNina
marietta