lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Torcik truskawkowy 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pyszny i łatwy placek z masą

Torcik truskawkowy 5

Składniki:

Torcik truskawkowy 5

 

  • ciasto:
  • kostka margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 jaj

 

  • masa:
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 kg truskawek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki kremówki

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy 5
ciasto: Margarynę utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami.Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ubij pianę z białek i połącz ciasto.Ciasto podziel na dwie części,upiecz w tortownicy w temp 180 st. Masa: Żelatynę zalej niewielką ilością wody,rozpuść ją podgrzewając.Zmiksuj 15 dag truskawek z 1/3 szkl cukru pudru i wymieszaj z 1/3 żelatyny. Masą posmaruj jeden biszkopt,na to ułóż połówki pozostałych truskawek.Pozostały cukier puder i waniliowy ubij z kremówką.Dodaj resztę żelatyny.Wymieszaj wszystko razem i wylej gotową kremówkę na truskawki.Przykryj to drugim biszkoptem