Torcik truskawkowy 8

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten torcik zrobiłam dla mojej siostry Ewy

Torcik truskawkowy 8

Składniki:

Torcik truskawkowy 8

 

  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • krem śmietankowy:
  • 250g margaryny palma
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 budyń w proszku
  • 2 szklanki mleka

 

  • ponadto:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki
  • wiórki kokosowe do posypania
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy 8


Ciasto

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Przygotować tortownicę o wymiarze 25 cm. Ciasto piec w temp. 180c ok. 30 minut.

krem

Ugotować budyń ,odstawić do wystygnięcia. margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać zimny budyń . Do zimnej galaretki wsypać truskawki. Upieczony biszkopt przekroić na trzy części ,na pierwszy krążek posmarować mniejsze pół masy na masę wlać tężejącą się galaretkę ,przyłożyć drugim krążkiem następnie posmarować resztą masy  i położyć ostatni krążek. tort oblać polewa udekorować truskawkami i masą ,brzegi obsypać kokosem.