suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Torcik truskawkowy Ani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam mini torciki z truskawkami. przepis na ok 12 sztuk.

Torcik truskawkowy Ani

Składniki:

Torcik truskawkowy Ani

 

  • Ciasto:
  • 4 jaja;
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej;
  • 125 g cukru;
  • 150 g zmielonych migdałów;
  • szczypta proszku do pieczenia i soli;
  • masło do smarowania formy.
  • Pozostałe składniki:
  • 500 g truskawek;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1 galaretka czerwona;
  • 100 g posiekanych pistacji.

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik truskawkowy Ani
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Natomiast żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do nich mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Dzielimy na dwie części jedną dajemy na spód foremek wysmarowanych masłem i posypanych zmielonymi migdałami , a drugą delikatnie mieszamy z pianą i kładziemy na tę pierwszą. Foremki wypełniamy ciastem do 2/3 ich pojemności, gdyż w czasie pieczenia ciasto rośnie.Pieczemy przez ok 20 w tem 180oC. Po upieczeniu i wystudzeniu, wyjmujemy z foremek. Śmietanę ubić z cukrem, posmarować torciki.Poukładać na nich truskawki i zalać lekko tężejącą galaretką i posypać pistacjami. Włożyć na ok 2 godziny do lodówki w celu stężenia wszystkich składników.