Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Torcik urodzinowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Taki tort można upiec na każde urodziny. Mój był na 13 urodziny syna.

Torcik urodzinowy

Składniki:

Torcik urodzinowy

 

  • CIASTO:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 galaretkę cytrynową
  • 2 żółtka
  • 1 margarynę Kasię
  • 3/4 szkl cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Torcik urodzinowy
CIASTO:Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać do piany żółtka i resztę składników. Wyłożyć na wysmarowaną tortownicę ( posmarować tłuszczem tylko dno tortownicy) i piec 30 minut w temp.170 st.C.Po upieczeniu nożem oddzielić ciasto od boków tortownicy i zdjąć je aby ciasto odparowało. KREM: Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu,zanim zrobi się gęsty wsypać do niego 1 suchą galaretkę.Dobrze wymieszać.Ostudzić. Budyń może wydawać się zbyt rzadki, ale to nie szkodzi−krem napewno wyjdzie a galaretka potem go lepiej ściągnie.Miękką margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem,na końcu dodawać po łyżce zimnego budyniu. Utrzeć na gładką masę. Krem podzielić na 2 części i do jednej dodać 2 łyżki kakao−wymieszać. Biszkopt po ostudzeniu przekroić na 3 krążki i przełożyć kremem, udekorować wg uznania. PRZED NAKŁADANIEM KREMU KAŻDY KRĄŻEK NASĄCZYĆ LEKKO−DO 1/2 SZKL LETNIEJ WODY DODAĆ 1 ŁYŻECZKĘ CUKRU ,WYMIESZAĆ . DO TORTA MOŻNA UŻYĆ GOTOWEGO KREMU W PROSZKU I PRZYGOTOWAĆ WG PRZEPISU NA OPAKOWANIU