Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Torcik urodzinowy 6

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

słodki i smaczny torcik urodzinowy

Torcik urodzinowy 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik urodzinowy 6

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • szczypta soli

 

  • Masa kremowa:
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 kostek czekolady mlecznej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 wafelek o smaku toffi

 

  • Masa śmietanowa:
  • 2 małe kubeczki śmietany 30%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • brzoskwinie z puszki
  • galaretka czerwona

 

  • Dodatkowo:
  • krem truskawkowy
  • krem śmietankowy
  • perełki
  • truskawki
  • herbata z cukrem do nasączenia

Sposób przygotowania:

Torcik urodzinowy 6
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Wsypać cukier i zmiksować. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem przesiać przez sito. Wymieszać łyżką drewnianą. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 około 30-35 minut. Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.Tak samo upiec biszkopt jasny. Masa kremowa: Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem. Budyń rozrobić według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wafelek drobno pokroić. Do masła dodać budyń nie przerywając miksowania. Następnie wlać czekoladę oraz rozdrobniony batonik. Jeszcze chwilkę pomiksować. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Gdy stężeje pokroić w kosteczkę. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę. Masa śmietanowa: Śmietanę wylać do miski i miksować. Gdy śmietana zacznie gęstnieć wsypać cukier puder oraz śmietan fix. Miksować aż masa będzie puszysta. Ostudzone biszkopty nasączyć herbatą z cukrem. Wyłożyć krem ciemny, przykryć jasnym biszkoptem a następnie bitą śmietaną z galaretką i brzoskwiniami. Przykryć ciemnym biszkoptem i ponownie wyłożyć ciemny krem. Przykryć jasnym biszkoptem. Krem truskawkowy i śmietankowy rozrobić według przepisu na opakowaniu i ozdobić według przepisu na opakowaniu.
Torcik urodzinowy 6
Masło w temperaturze pokojowej zmiksowac z budyniem
Torcik urodzinowy 6
Śmietanę 30 % ubić z cukrem pudrem i smietan fixem.
Torcik urodzinowy 6
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na pół.
Torcik urodzinowy 6
Kremy rozrobic według przepisu na opakowaniu i udekorować tort.