Sposób przygotowania:
Torcik urodzinowy maluszka
Każde z trzech ciast należy piec osobno. Ze składników na ciasto I, żółtka oddzielić od białek. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej, żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, barwnik spożywczy i zmiksować, a na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną średnią tortownicę o wymiarach średnicy 24-25 cm i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Tak samo postępować w przypadku ciasta II i III, tylko dodać inny barwnik. Po ostygnięciu każde z ciast skroić z góry, ścinając około 3-4 cm ciasta i wyrównać.Ścinki ciasta bardzo drobno rozkruszyć, najlepiej w dłoniach i wymieszać, tworząc kolorową posypkę. Składniki na nasączenie wymieszać, dodając do smaku cukier. Ze składników na krem, czekoladę ze śmietaną rozpuścić na małym ogniu, a następnie odstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Potem do zimnej masy wsypać zagęszczacze i miksować do momentu, aż śmietana podwoi swoją objętość. Każdy krążek biszkoptu nasączyć, a następnie smarować kremem, około 3 łyżek na krążek, zostawiając jedynie wolny wierzch placka. Kolejność kolorów ciasta dowolna. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Boki tortu obsypać starannie posypką z ciasta. Na wierzch tortu ułożyć cukrowy opłatek i udekorować kolorową posypką, według uznania. Przechowywać w lodówce, ale wyciągnąć przynajmniej na pół godziny przed podaniem. •
marietta
jovi
dziękuję:) misio to zdjęcie:)
marietta