SUPERPRZEPIS

Torcik urodzinowy maluszka

  • 3
  • jovi
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Torcik urodzinowy maluszka Więcej zdjęć (2)

Kolorowy, lekki torcik z kremem śmietanowym o smaku białej czekolady;)

Składniki:

Torcik urodzinowy maluszka

 

  • CIASTO I
  • 3 jaja
  • 15 dag cukru kryształu
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek letniej wody
  • 7½ łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 15g czerwonego barwnika spożywczego w żelu
  • 1 cukier waniliowy

 

  • CIASTO II
  • 3 jaja
  • 15 dag cukru kryształu
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek letniej wody
  • 7½ łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 15g niebieskiego barwnika spożywczego w żelu
  • 1 cukier waniliowy

 

  • CIASTO III
  • 3 jaja
  • 15 dag cukru kryształu
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek letniej wody
  • 7½ łyżki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 15g żółtego barwnika spożywczego w żelu
  • 1 cukier waniliowy

 

 

  • NASĄCZENIE
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier do smaku

 

  • DODATKI
  • kolorowa groszkowa posypka
  • opłatek na tort z masy cukrowej
  • kasza manna
  • tłuszcz do smarowania

 

Sposób przygotowania:

Torcik urodzinowy maluszka
Każde z trzech ciast należy piec osobno. Ze składników na ciasto I, żółtka oddzielić od białek. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać olej, żółtka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, barwnik spożywczy i zmiksować, a na koniec połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną średnią tortownicę o wymiarach średnicy 24-25 cm i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Tak samo postępować w przypadku ciasta II i III, tylko dodać inny barwnik. Po ostygnięciu każde z ciast skroić z góry, ścinając około 3-4 cm ciasta i wyrównać.Ścinki ciasta bardzo drobno rozkruszyć, najlepiej w dłoniach i wymieszać, tworząc kolorową posypkę. Składniki na nasączenie wymieszać, dodając do smaku cukier. Ze składników na krem, czekoladę ze śmietaną rozpuścić na małym ogniu, a następnie odstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc. Potem do zimnej masy wsypać zagęszczacze i miksować do momentu, aż śmietana podwoi swoją objętość. Każdy krążek biszkoptu nasączyć, a następnie smarować kremem, około 3 łyżek na krążek, zostawiając jedynie wolny wierzch placka. Kolejność kolorów ciasta dowolna. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Boki tortu obsypać starannie posypką z ciasta. Na wierzch tortu ułożyć cukrowy opłatek i udekorować kolorową posypką, według uznania. Przechowywać w lodówce, ale wyciągnąć przynajmniej na pół godziny przed podaniem. •
Torcik urodzinowy maluszka
Torcik na bazie śmietany i białej czekolady