iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Torcik z bita śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Torcik z bita śmietaną i masą jabłkową

Torcik z bita śmietaną

Składniki:

Torcik z bita śmietaną

 

  • 14 łyżek mąki
  • 12 łyżek cukru
  • 4 jajka,
  • Sól,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 ml śmietana 30 %,
  • 2 łyżki cukier puder,
  • konfitury wiśniowe,
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 1 szt fix do śmietany

 

Sposób przygotowania:

Torcik z bita śmietaną
Pieczemy biszkopt. Jajka myjemy osuszamy rozbijamy .Oddzielamy żółtka od białek.Żółtka mieszamy z cukrem waniliowym (jedno małe opakowanie) . Białka ubijamy z odrobina soli ,dodając pomału cukier. Gdy białka ubite są na sztywno dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy i dodajemy żółtka wcześniej wymieszane z cukrem pudrem . Mieszamy . Wlewamy do tortownicy pieczemy w 180 stopniach 40 min . Po upieczeniu biszkopt odkładamy do wystygnięcia ,następnie przekrawamy na 3 blaty . Jabłka obieramy kroimy drobno smażymy chwilę w rondelku gdy robią się miękkie wsypujemy do nich galaretkę mieszamy aż się rozpuści. Ciepłą masę nakąłdamy na jeden blat biszkoptu.Nakrywamy drugim biszkoptem , odstawiamy do lodówki. Gdy zastygnie kolejny biszkopt smarujemy konfiturą wiśniową . Nakrywamy biszkoptem . Śmietanę 30 procent ubijamy z cukrem i fixem nakładamy na biszkopt. Na wierzch posypujemy poruszonymi ciastkami . Wstawiamy do lodówki. Podajemy po kilku godzinach od przygotowania.