na gazie

na gazie

Kucharz
[Przepisów: 8]

Torcik z galaretką jagodową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

bardzo delikatne i wysmienite ciastko które posmakuje każdemu :) mini torcik pieknie sie prezentuje i mozna zaskoczyc milo gosci :)

Torcik z galaretką jagodową

Składniki:

Torcik z galaretką jagodową

 

  • BISZKOPT

 

  • forma 34 x 24 cm

 

  • 6 jajek - oddzielić białka od żółtek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • MASA JAGODOWA

 

  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pół szklanki jagód świeżych lub mrożonych
  • esencja waniliowa
  • 1 łyżka żelatyny

 

  • KREM ŚMIETANKOWY

 

  • 50 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • esencja waniliowa

 

  • GALARETKA JAGODOWA

 

  • pół szklanki jagód - świeżych albo mrożonych
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej 1/4 szklance wrzącej wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

  • DODATKOWO

 

Sposób przygotowania:

Torcik z galaretką jagodową
BISZKOPTBiałka ubijamy na sztywna pianę,  następnie wsypujemy cukier i ubijamy około 5 minut . Do masy dodajemy żółtka i dalej ucieramy kolejne 5 minut . Na koniec dodajemy przesiana mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy rózgą. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem . Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni z termoobiegiem około 30-40 minut do suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie wycinamy kształt foremką w kształcie serduszka.MASA JAGODOWAJagody blendujemy lub rozgniatamy widelcem , żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody , śmietanę ubijamy z cukrem na koniec dodając jagody i przestygniętą żelatynę delikatnie mieszając . Gotową masą dekorujemy torcik. KREM ŚMIETANKOWY Śmietanę ubijamy z cukrem dodając wanilię . GALARETKA JAGODOWAJagody blendujemy z cukrem , następnie dodajemy przestygniętą żelatynę i wlewamy galaretkę na wykrojony biszkopt który jest nadal w foremce i wkładamy do lodówki do zastygnięcia . Gdy zastygnie nakładamy krem śmietanowy oraz masę jagodową. Dekorujemy truskawką , skórką z cytryny oraz cukrem pudrem. Smacznego:)