lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Torcik z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne ciasto wykonane inaczej niż zwykle coś innego i smacznego

Torcik z makiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik z makiem

 

 

 

 

  • mak umyty pół szklanki

 

  • cukier waniliowy 1

 

  • olejek waniliowy 1 sztuka

 

  • cukier 1 szklanka

 

  • krem truskawkowy tortowy

 

 

  • kakao rozpuszczalne 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Torcik z makiem
1-Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puch 2- dodajemy make z proszkiem do pieczenia 3- Myjemy mak dodajemy do ciasta i mieszamy na koniec wlewamy olejek waniliowy dodajemy rozpuszczoną Kasię i mieszamy 4- Pieczemy jakieś 45 minut po czym czekamy , aż przestygnie i kroimy na połowę ciasto 5- Krem tortowy robimy według instrukcji czyli do mleka wsypujemy proszek i miksujemy następnie dodajemy 80 gram Kasi i miksujemy aż podwoi swoja objętość 6- Krem przekładamy i kładziemy na krążek ciasta przykrywamy drugim krążkiem i kładziemy na wierzch krem 7- Brzoskwinie odsączamy i kroimy na paseczki kładziemy na gore ciasta 8- Kakao bierzemy i posypujemy boki pieguska smacznego
pieczemy 45 minut w 180 stopniach
Torcik z makiem
Ciasto po upieczeniu musi przestygnąć wtedy przekroić na polowę
Torcik z makiem
nakładamy krem truskawkowy i dokładnie zakrywamy ciasto
Torcik z makiem
na wierzch kładziemy paseczki brzoskwiń na około torcika

Tagi:

jajko jajka mak