Dota36

Dota36

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Torcik z malinkami na kruchym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Doskonały lekki torcik,na wszelkie okazje

Torcik z malinkami na kruchym spodzie

Składniki:

Torcik z malinkami na kruchym spodzie

 

  • Ciasto kruche: 25dkg masła
  • 15 dkg cukru
  • 8 żółtek
  • 2p. cukry wanil.
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 dkg mąki
  • Masa na kruche ciasto:20 dkg płatków migdałowych
  • 8 białek
  • 30dkg cukru
  • Masa malinowa:1 litr malin lub około 0,5 kg mogą być mrożone
  • 30 dag cukru
  • 2 budynie malinowe lub waniliowe
  • 1 galaretka malinowa
  • Krem: 0,5 litra śmietany 30%-kremówki
  • 1 cukry waniliowe
  • 2 paczki Śmietan Fix

Sposób przygotowania:

Torcik z malinkami na kruchym spodzie
Przepis podany jest na duży tort. Zagnieść ciasto kruche,odstawić do lodówki na godzinkę,po czym ciasto podzielić na 2 części i wyłożyć sobie na 2 tortownice,białka ubić z cukrem,jak cukier się rozpuści to wsypujemy płatki migdałowe,dokładnie wymieszać łyżką drewnianą,dzielimy na 2 części i wykładamy na surowe ciasto kruche,pieczemy około 30 min. w 150 C.Maliny zagotować z szklanką wody,przegotować,przetrzeć przez sito,aby usunąć pestki,dodać cukier i budynie rozrobić w pół szklance wody,ugotować do gorącego budyniu wsypać sypką galaretkę malinową Nie Gotować,wystudzić wyłożyć na upieczony spód kruchy,pozostawić do całkowitego stężenia.Ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru wanil. oraz Śmietan Fix,na koniec żelatynę,wyłożyć na masę malinową.Drugi upieczony krążek ciasta kruchego dzielimy ostrym nożem na kawałki,po czym nakładamy je na śmietanę.Smacznego!