Sposób przygotowania:
Torcik z truskawkami i mlecznym kremem
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno. Partiami dodawać cukier, miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dobrze zmiksować. Na koniec wsypać obie mąki i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. Wylać do formy (średnica 23cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Wystudzić, oderwać papier. Biszkopt ułożyć w tortownicy wyścielonej czystym papierem.
Masa owocowa: Opłukane truskawki, bez szypułek, wrzucić do rondelka. Dodać posiekany rabarbar i cukier. Zagotować, wsypać żelatynę i wymieszać. Zmiksować blenderem na mus. Przestudzić. Śmietanę i mascarpone ubić razem, dodać wystudzoną masę owocową, wymieszać. Wylać na biszkopt, wyrównać. Schłodzić.
Masa mleczna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto. Następnie dodawać na zmianę: trochę jogurtu i trochę mleka w proszku. Wymieszać dokładnie.
Wyłożyć na zastygniętą masę owocową. Wyrównać. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.
Masa owocowa: Opłukane truskawki, bez szypułek, wrzucić do rondelka. Dodać posiekany rabarbar i cukier. Zagotować, wsypać żelatynę i wymieszać. Zmiksować blenderem na mus. Przestudzić. Śmietanę i mascarpone ubić razem, dodać wystudzoną masę owocową, wymieszać. Wylać na biszkopt, wyrównać. Schłodzić.
Masa mleczna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto. Następnie dodawać na zmianę: trochę jogurtu i trochę mleka w proszku. Wymieszać dokładnie.
Wyłożyć na zastygniętą masę owocową. Wyrównać. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.