SUPERPRZEPIS

Torcik z truskawkami i mlecznym kremem

  • Alex_M
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Torcik z truskawkami i mlecznym kremem Więcej zdjęć (5)

Puszysty biszkopt, rabarbarowo-truskawkowa masa i śnieżnobiały mleczny krem… pycha! gościom bardzo smakowało ;)

Składniki:

Torcik z truskawkami i mlecznym kremem

Biszkopt:

Masa owocowa:

Masa mleczna:

Sposób przygotowania:

Torcik z truskawkami i mlecznym kremem
Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywno. Partiami dodawać cukier, miksować aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dobrze zmiksować. Na koniec wsypać obie mąki i wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera. Wylać do formy (średnica 23cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Wystudzić, oderwać papier. Biszkopt ułożyć w tortownicy wyścielonej czystym papierem.

Masa owocowa: Opłukane truskawki, bez szypułek, wrzucić do rondelka. Dodać posiekany rabarbar i cukier. Zagotować, wsypać żelatynę i wymieszać. Zmiksować blenderem na mus. Przestudzić. Śmietanę i mascarpone ubić razem, dodać wystudzoną masę owocową, wymieszać. Wylać na biszkopt, wyrównać. Schłodzić.

Masa mleczna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysto. Następnie dodawać na zmianę: trochę jogurtu i trochę mleka w proszku. Wymieszać dokładnie.

Wyłożyć na zastygniętą masę owocową. Wyrównać. Wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami. 
Torcik z truskawkami i mlecznym kremem
z podanych składników przygotować i upiec biszkopt
Torcik z truskawkami i mlecznym kremem
truskawki i rabarbar zagotować z cukrem, dodac zelatynę
Torcik z truskawkami i mlecznym kremem
smietanę ubić z mascarpone, dodać masę owocową
Torcik z truskawkami i mlecznym kremem
do masła utartego z cukrem dodać jogurt i mleko w proszku

Tagi:

jajko jajka