Sposób przygotowania:
Torcik z musem truskawkowymPrzygotowanie biszkoptu:
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Nie przerywając ubijania dodaję olej, mąkę, ocet, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Przygotowanie masy homo
Masa homo: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Studzę. Zimny serek homogenizowany miksuję z tężejącą galaretką.
Wyłożenie masy
Masę wykładam na przestudzony biszkopt. Wyrównuję. Odstawiam do stężenia.
Przygotowanie musu
Mus truskawkowy: Truskawki miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki truskawkowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto i wyrównuję. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietaną dekoruję wierzch ciasta.