Sposób przygotowania:
Torcik z rodzynkami
Rodzynki umć, osuszyć, wrzucic do miski, polać wódką, wymieszać, odstawić. Przesiać mąkę, dodac masło, cukier, żółtko i jajko, posiekać nożem i szybko zagnieść reką. Ciasto cienko rozwałkowac podsypując mąką. Tortownicę wysmarować masłem. Rozwałkowane ciasto ułożyć na dnie tortownicy i wylepić boki. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika na 15 minut. Umyć 3 jajka, odzielić żółtka od białek. Żółtka ubić z cukrem-10 dag do białości, wymieszać z mąką ziemniaczaną, rodzynkami i śmietaną, dodać ubite na sztywną pianę białka. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie nadzienie i z powrotem wstawić do piekarnika o temp. ok. 220 stop. C. Piec około 20-25 minut. Podawać na gorąco.