Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Torcik z wiśniami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taki torcik upiekłam mojej mamie na imieniny, wyszedł rewelacyjny

Torcik z wiśniami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik z wiśniami i bitą śmietaną

 

  • 5 szt jajka,
  • 5 łyżek mąka tortowa,
  • 2/3 szkl cukier,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1/2 kg wiśnie bez pestek,
  • 1 szt galaretka wiśniowa,
  • 1 szt śmietana śnieżka,
  • 1 szt lukier biały gotowy,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 1 łyżka żelatyna

 

Sposób przygotowania:

Torcik z wiśniami i bitą śmietaną
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo 5 łyżek cukru i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Gdy ubite dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w temp 180 stopni około 30 minut. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na połowę. Wiśnie włożyć do rondla, dodać pozostały cukier i chwilę gotować. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać, ostudzić. Lekko krzepnące wiśnie z galaretką wyłożyć na 1 ciasto. Na wiśnie wyłożyć 1/3 śmietany śnieżki przygotowanej według przepisu na opakowaniu z dodatkiem rozpuszczonej żelatyny, przykryć drugim ciastem. Wierzch torcika oblać białym lukrem i przyozdobić pozostałą śmietaną.
Torcik z wiśniami i bitą śmietaną
Etap 1