Sposób przygotowania:
Torcik z wiśniami i bitą śmietaną
Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo 5 łyżek cukru i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Gdy ubite dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w temp 180 stopni około 30 minut. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na połowę. Wiśnie włożyć do rondla, dodać pozostały cukier i chwilę gotować. Następnie zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać, ostudzić. Lekko krzepnące wiśnie z galaretką wyłożyć na 1 ciasto. Na wiśnie wyłożyć 1/3 śmietany śnieżki przygotowanej według przepisu na opakowaniu z dodatkiem rozpuszczonej żelatyny, przykryć drugim ciastem. Wierzch torcika oblać białym lukrem i przyozdobić pozostałą śmietaną.