VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Torcik z wiśniowym ptasim mleczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybki w przygotowaniu torcik z wiśniową nutą. Pomysł na wykorzystanie słodkiego ptasiego mleczka z galaretką!

Torcik z wiśniowym ptasim mleczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Torcik z wiśniowym ptasim mleczkiem

 

 

  • 500 ml śmietany 30%
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 300 g ptasiego mleczka z wiśniową galaretką
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej
  • Płatki czekoladowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torcik z wiśniowym ptasim mleczkiem

ETAP 1:

Torcik z wiśniowym ptasim mleczkiem
Pierwszem etapem jest upieczenie biszkopta

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy po łyżce cukru. Gdy masa jest już gęsta kolejno dodajemy żółtka. Ubijamy tylko do połączenia. Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Partiami dosypujemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 15-20 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy i kroimy na dwa blaty.

ETAP 2:

Torcik z wiśniowym ptasim mleczkiem
Pierwszy biszkopt smarujemy konfiturą wiśniową

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do gotującej się wody). Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.


Na końcu dolewamy żelatynę i miksujemy do połączenia się składników. W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go konfiturą wiśniową.

ETAP 3:

Torcik z wiśniowym ptasim mleczkiem

Na nim po zewnętrznej stronie układamy ptasie mleczko w całości. W drugim rzędzie układamy połówki ptasiego mleczka odwrócone do góry. Środek zostawiamy wolny.

ETAP 4:

Torcik z wiśniowym ptasim mleczkiem

Wykładamy połowę śmietany i przykrywamy drugim plackiem ciasta. Górę dekorujemy resztą śmietany, kawałkami ptasiego mleczka i płatkami czekoladowymi. Torcik chłodzimy w lodówce.