Sposób przygotowania:
Torcik ze śliwkami
CIASTO:
Mąkę, cukier oraz rozdrobione masło bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Z tych składników ugniatamy ciasto. Tortownicę smarujemy tłuszczem, a następnie rozkładamy na niej ugniecione ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni na złotawy kolor.
MASA: Śliwki moczymy w wodzie. Najlepiej pozostawić je zamoczone w wodzie na całą noc. Wymoczone śliwki kroimy na pół i wyciągamy z nich pestki ( można użyć też śliwek suszonych już bez pestek). Śliwki układamy na upieczonym cieście. Se bardzo dokładnie mielimy, a w następnej kolejności ucieramy razem z żółtkami, masłem, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do tego dodajemy białka ubite na sztywną pianę i dokładnie mieszamy. Masę tą dajemy na warstwą śliwkową i również pieczemy w 180 stopniach do czasu, aż masa serowa lekko zarumieni się.
Mąkę, cukier oraz rozdrobione masło bardzo dokładnie mieszamy ze sobą. Z tych składników ugniatamy ciasto. Tortownicę smarujemy tłuszczem, a następnie rozkładamy na niej ugniecione ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni na złotawy kolor.
MASA: Śliwki moczymy w wodzie. Najlepiej pozostawić je zamoczone w wodzie na całą noc. Wymoczone śliwki kroimy na pół i wyciągamy z nich pestki ( można użyć też śliwek suszonych już bez pestek). Śliwki układamy na upieczonym cieście. Se bardzo dokładnie mielimy, a w następnej kolejności ucieramy razem z żółtkami, masłem, cukrem oraz cukrem wanilinowym. Do tego dodajemy białka ubite na sztywną pianę i dokładnie mieszamy. Masę tą dajemy na warstwą śliwkową i również pieczemy w 180 stopniach do czasu, aż masa serowa lekko zarumieni się.