Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Torciki morelowe

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna słodkość choć czasochłonna

Torciki morelowe

Składniki:

Torciki morelowe

 

  • Ciasto;
  • 200 g mąki,
  • 80 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 125 g masła

 

  • Krem i dekoracja:
  • 75 g rozpuszczonej polewy czekoladowej,
  • 1 puszka moreli ok. 480 g,
  • starta skórka i sok z 1 pomarańczy,
  • 250 g jogurtu waniliowego,
  • 50 g cukru,
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny,
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 gałązka melisy

Sposób przygotowania:

Torciki morelowe
Z mąki, cukru, soli, cukru waniliowego i masła zagnieść ciasto i chłodzić 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Ciasto podzielić na 6 porcji i wyłożyć nim 6 natłuszczonych foremek (0 10 cm) przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suszonym grochem. Ciastka piec ok. 15 minut, usunąć groch i papier. Ciastka posmarować w środku polewą czekoladową. Morele osaczyć, 1/3 porcji pokroić w cząstki, resztę owoców zmiksować. Puree wymieszać ze skórką i sokiem z pomarańczy, jogurtem, cukrem i rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę ubić i dodać do kremu, krem chłodzić 2 godziny. Ciastka napełnić kremem, torciki udekorować cząstkami moreli i listkami melisy