Sposób przygotowania:
Tort
Ze składników na ciasto: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie pomału żółtka (cały czas miksując). Na koniec dodajemy mąke zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do tortownicy (smarujemy margaryną tylko dół i posypujemy kaszą manną) i pieczemy 30 minut w temp. 170*. Po upieczeniu i wystudzeniu przecinamy na pół.Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy całe jajko i miksujemy do czasu aż krem będzie jednolity. Dół biszkoptu nasączamy alkoholem, a następnie smarujemy powidłami i kremem (odkładamy trochę do dekoracji). Przykrywamy drugą częścią biszkoptu – górę smarujemy cienką warstwą kremu, jak również boki. Brzegi tortu obsypujemy orzechami i lekko dociskamy aby się dobrze trzymały. Górę w dowolny sposób dekorujemy owocami i zalewamy tężejąca galaretką rozpuszczoną w 1,5 szklance wody.
Mufinka1