bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Tort 3

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

I kolejne moje strarcie z takim tortem. Mysle ze wyszło ok.

Tort 3

Składniki:

Tort 3

 

  • biszkopt jasny:
  • 5 jajek
  • 2,5 łyzki mąki tortowej z Brzegu
  • 2,5 łyzki maki krupczatki
  • 5 łyzek cukru
  • poł łyzeczki proszku do pieczenia
  • ociupina soli
  • biszkopt ciemny:
  • 5 jajek
  • 2 łyzki maki tortowej z Brzegu
  • 2 łyzki mąki krupcaztki
  • 1 łyzka kakao
  • 5 łyzek cukru
  • poł łyzeczki proszku do pieczenia
  • ociupina soli
  • Masa maślana:
  • 2 jajka
  • kostka masła
  • 3/4szkl. cukru pudru
  • kako
  • rum
  • spirytus
  • śmietana kremówka 36%
  • fix do smietany
  • 1/2 op. cukru waniliowego
  • masa cukrowa:
  • 80 dag cukru pudru
  • 10 dag glukozy ( w płynie lub w proszku)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody

Sposób przygotowania:

Tort 3
Biszkopty: białka ubic na sztywna piane, dodac cukier, ubijac dalej, dodawac po jednym zóltku, ubijac. Odłożyc mikser. Dodac mąke i teraz nie mikserem tylko mieszac recznie łyzka najlepiej drewnianą tak by mieszajac wpuszczac do ciasta duzo powietrza. Przlac na totownice wyłozona paeirem do eiczneia i peic w 180C przez 30 minut. Przeciac po wystudzeniu. Nasaczyc; u mnie herbata ze spirytusem. Na to masa maślana kakaowa.

Masa: utrzeć kostkę masła; 2 jajka ubić na parze z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę ,wystudzić, do masła dodawać powoli wystudzone (ważne) jajka , dobrze utrzeć, dodałam kakao, troche rumu i poł kieliszka spirytusu. Odstawiłam na jakeis 5 10 minut do lówki bo była za zadka do smarowania, Po chwili stęzenia była akurat. Posmarowałam srodek. Na to kolejny biszkopt i ubita smietana z fixem oraz połowa cukru waniliowego. Na to ostatni biszkopt. Wszystko obsmarowalam masa maslana (masło utarte z łyzka cukru pudru) i dałam na noc do lodówki. nastepnego dnia ozdabiałam. Pokrywa biała z masy cukrowej, a rózyczki i liscie zafarbowane barwnikami Wilton. Liscie wykonane przez corcie i zreszta przy rozach dzielnie asystowała wycinajac płatki :)

Masa cukrowa: "Zelatynę moczyć w wodzie (ciągle mieszając) aż się rozpuści. Postawić naczynie z rozpuszczoną żelatyną nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę ( ja dodaje w proszku). Ciągle mieszac syrop uważając aby sie NIE
ZAGOTOWAŁ!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając . Nie koniecznie trzeba dodawac cały cukier, trzeba wyczuc ten
moment , kiedy nalezy przestac go dodawac . Duzo zalezy od jakosci cukru pudru .Można dodać kilka kropelek aromatu do ciast np. migdałowy, waniliowy lub pomarańczowy (wg. upodoban) .Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny. Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu Rozwałkowaną mase zwinać na wałek lub układając na przedramieniu przeniesć na tort posmarowany masą na bazie masła , dopasowac rękami i obkroić niepotrzebne boki"