Sposób przygotowania:
Tort alla rafaello
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać żółtka cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodawać do ubitych jaj delikatnie mieszając rózgą, tak aby wykonać jak najmniejszą ilość ruchów. Puszystą masę wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę .Ciasto piec w 180o przez 35-40 minut ( do momentu aż ciasto zrobi się rumiane). Białą czekoladę rozpuścić w garnku, a kremówkę ubić na sztywną pianę. Gdy czekolada ostygnie dodawać porcjami do ubitej śmietany cały czas miksując na małych obrotach. Gdy dodamy już całą czekoladę dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe (odsypać 2 łyżki płatków migdałowych do posypania wierzchu) i wymieszać łyżką. Ciasto przekroić na dwa placki, spód posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć ½ masy, przykryć drugim plackiem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i na wierzch wyłożyć resztę masy. 2 łyżki migdałów uprażyć na rozgrzanej patelni i posypać na wierzch tortu.
edytaha
edytaha
pacpaw
edytaha
pacpaw
tortownica, średnica 24 cm (lub 26 cm) nigdy nie pamiętam :o) Sorki za opóźnienie w odp.
edytaha
Dzięki. Mam tortownicę 24 i 28 cm. Czeka mnie trudny wybór :D
pacpaw
heheh, w sumie nie ma to aż takiego znaczenia. Jaka tortownica taki biszkopt, a kremu zawsze można dorobić na szybkości. :o)
edytaha
Na wszelki wypadek muszę kupić więcej składników na krem :)