pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Tort alla rafaello

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

coś do kawki i nie tylko

Tort alla rafaello Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort alla rafaello

 

  • 6 jajek
  • 4 łyżki krupczatki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 ml kremówki
  • 2 czekolady białe
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 60 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Tort alla rafaello
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać żółtka cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodawać do ubitych jaj delikatnie mieszając rózgą, tak aby wykonać jak najmniejszą ilość ruchów. Puszystą masę wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę .Ciasto piec w 180o przez 35-40 minut ( do momentu aż ciasto zrobi się rumiane). Białą czekoladę rozpuścić w garnku, a kremówkę ubić na sztywną pianę. Gdy czekolada ostygnie dodawać porcjami do ubitej śmietany cały czas miksując na małych obrotach. Gdy dodamy już całą czekoladę dodać wiórki kokosowe i płatki migdałowe (odsypać 2 łyżki płatków migdałowych do posypania wierzchu) i wymieszać łyżką. Ciasto przekroić na dwa placki, spód posmarować dżemem z czarnej porzeczki, wyłożyć ½ masy, przykryć drugim plackiem, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i na wierzch wyłożyć resztę masy. 2 łyżki migdałów uprażyć na rozgrzanej patelni i posypać na wierzch tortu.
Tort alla rafaello
Ubite na sztywna białka mieszamy z żółtkami i cukrem
Tort alla rafaello
Dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszam ciasto
Tort alla rafaello
Ubita kremówkę mieszam z rozpuszczoną czekolada i wiórkami kokosowymi
Tort alla rafaello
Biszkopt smarujemy dżemem porzeczkowym i nakładamy krem