dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Tort Ambasador

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ambasador polecany jest dla dorosłych lubiących torty słodkie, lecz nie mdłe.

Tort Ambasador

Składniki:

Tort Ambasador

 

  • 1 cienki biszkopt
  • 1 l mleka
  • 35 dag cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 kostki masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżki spirytusu
  • 1 łyżka advocata
  • bakalie (orzechy, rodzynki, migdały)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • odrobina soku z cytryny
  • polewa czekoladowa
  • 1/2 szklanki mocnej kawy

Sposób przygotowania:

Tort Ambasador
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pół szklanki mleka. Resztę mleka gotować, wlać masę żółtkową i zrobić gęsty budyń. Do masła dodać wystudzony budyń i utrzeć. Wlać po 1 łyżce spirytusu i advocata. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao, bakalie i czekoladę. Do kawy wlać pół łyżki spirytusu, nasączyć biszkopt. Na wierzch nałożyć ciemną, a następnie jasną masę.