Sposób przygotowania:
Tort Ambasador wg Nelki
Przygotowanie I składników: Żółtka ubić na parze z cukrem. Gdy przestygną dodać ocet z wodą. Połączyć z: pianą ubitą na sztywno, mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na początku piec w temp. 160*C, potem 200*C ok 45-50 min.Krem: Żółtka utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę. Mleko zagotować i gorącym zalać masę jajeczną, ciągle mieszając. Całość gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać: roztarte masło, dodawać po łyżce kakao i pokruszoną czekoladę. Do drugiej: orzechy i rodzynki. Do trzeciej: skórkę pomarańcza i galaretki. Posmarować kremem. Krążki: pierwszy - jasny, drugi - ciemny, trzeci - jasny. Na wierzchu owoce ananasa. Zalać tężejącą galaretką. Boki można posmarować kremem. Pozostałym kremem i obsypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO!!
marietta