Tort Ambasador wg Nelki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny tort idealny na rodzinna uroczystość

Tort Ambasador wg Nelki

Składniki:

Tort Ambasador wg Nelki

 

  • Składniki:
  • 8 jaj
  • 30 dag mąki
  • 30 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu 6% ( może być sok z cytryny )
  • 6 łyżeczek wody

 

  • Krem:

 

  • 6 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 9 łyżek mąki
  • 35 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 25 dag masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki kakao
  • 10 dag mielonych orzechów
  • 3 - 4 łyżki smażonej, drobnej skórki pomarańczowej
  • 4 łyżki kolorowych galaretek pokrojonych w kostkę
  • 10 dag rodzynek - wcześniej namoczonych
  • pół puszki ananasa drobno pokrojonego

Sposób przygotowania:

Tort Ambasador wg Nelki
Przygotowanie I składników: Żółtka ubić na parze z cukrem. Gdy przestygną dodać ocet z wodą. Połączyć z: pianą ubitą na sztywno, mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na początku piec w temp. 160*C, potem 200*C ok 45-50 min.Krem: Żółtka utrzeć z cukrem, pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę. Mleko zagotować i gorącym zalać masę jajeczną, ciągle mieszając. Całość gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać: roztarte masło, dodawać po łyżce kakao i pokruszoną czekoladę. Do drugiej: orzechy i rodzynki. Do trzeciej: skórkę pomarańcza i galaretki. Posmarować kremem. Krążki: pierwszy - jasny, drugi - ciemny, trzeci - jasny. Na wierzchu owoce ananasa. Zalać tężejącą galaretką. Boki można posmarować kremem. Pozostałym kremem i obsypać wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO!!

Tagi:

czekolada