alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Tort ananasowo kokosowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tort urodzinowy dla córki.

Tort ananasowo kokosowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort ananasowo kokosowy

 

  • Biszkopt,
  • 7 szt jajka,
  • 7 łyżek cukier,
  • 7 łyżek mąka pszenna,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • Blat kokosowy,
  • 4 szt białka,
  • 20 dkg cukier,
  • 20 dkg kokos,
  • Krem,
  • 2 kost margaryna,
  • 1 szkl cukier puder,
  • 1 szt cukier waniliowy,
  • 0,5 l kremówka,
  • 1 szt śmietan fix,
  • 1 szt ananas w puszce,
  • 1 szt galaretka cytrynowa,
  • do obsypania kokos

 

Sposób przygotowania:

Tort ananasowo kokosowy
Biszkopt ;białka ubić z cukrem dodać żółtku i ubić na sztywno.Dodawać małymi porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać.Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem.Piec około 35 min w 160 st.Zimny biszkopt przekroić na pół. Kokosowy blat;białka ubić z cukrem na sztywno.Dodać kokos i wymieszać łyżką ,wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w 160 st do zrumienienia kokosu. Krem;margaryny utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości. .Dodawać po łyżce ubitej kremówki połączonej z śmietan fix cały czas ucierając. Galaretkę ugotować wg przepisu i odłożyć do stężenia. Ananas;odłożyć 5 plastrów do dekoracji resztę pokroić w kostkę. Warstwy tortu; Biszkopt,1/3 kremu ,pokrojony ananas,kokosowy blat,1/3 kremu, pokrojony ananas,drugi biszkopt. Całość obsmarować kremem .Bok toru obsypać kokosem.Na górze ułożyć plastry ananasa i zalać tężejącą galaretką. Środek w ananasie zrobiłam czerwony -odlałam trochę galaretki i dodałam czerwonego barwnika
Tort ananasowo kokosowy
Ananas pokroić w niewielką kostkę żeby lepiej się kroiło.
Tort ananasowo kokosowy
Po przekrojeniu tortu warstwy były ładnie widoczne.