ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Tort ananasowo - kokosowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeden z moich ulubionych tortów. Prosty do zrobienia ale przepyszny w smaku, i co ważne - lekki bo na samej śmietanie.

Tort ananasowo - kokosowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort ananasowo - kokosowy

 

  • Składniki do formy 27 cm

 

  • na biszkopt:

 

 

  • przełożenie i dekoracja:

 

  • 1 opakowanie wiórek kokosowych
  • 4 śmietany 30% o pojemności 200 ml każda
  • 4 śmietan fixy
  • puszka ananasa w plastrach
  • kawałek gorzkiej czekolady
  • 1 słoik dżemu Łowicz - najlepiej ananasowy, ale może być brzoskwiniowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Tort ananasowo - kokosowy
Sporządzamy biszkopt. Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy przez sitko, następnie wsypujemy je do reszty i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Formę wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto razem z formą rzucamy na ziemię (w tym celu najlepiej jest położyć na ziemi ręcznik) z wysokości ok 50 cm (biszkopt się rozszczelni, dzięki temu para wodna która w nim powstaje podczas pieczenia będzie mogła "uciec" a wszystko to po to aby ciasto nam nie opadło) Gdy biszkopt wystygnie kroimy go na 3 części. Śmietany 30% wlewamy do miski i ubijamy, gdy śmietana będzie już sztywna dodajemy śmietan fixy oraz cukier puder (ilość cukru zależy od tego jak bardzo słodki chcemy mieć tort, ja dodaję niewiele cukru - płaską łyżkę). Na koniec dodajemy do śmietany wiórki kokosowe (nie za dużo, konsystencja śmietany po dodaniu wiórek musi być nadal aksamitna). Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy dżemem. Drugą zaś warstwę śmietaną z kokosem (zużywamy w tym celu połowę przygotowanej śmietany - resztę użyjemy do obłożenia tortu z zewnątrz). Następnie nakładamy górną warstwę biszkoptu i cały tort pokrywamy równomiernie pozostałą śmietaną. Następnie pokrywamy go warstwą wiórek kokosowych. Boki również (ja w tym celu używam noża - nabieram na nóż wiórek kokosowych i przykładam go do boków tortu). Dekorację tortu stanowią odsączone na ręczniku papierowym ananasy oraz czekolada starta na tarce o najmniejszych oczkach.
Tort ananasowo - kokosowy
Tak wygląda wnętrze przekrojonego tortu.
Tort ananasowo - kokosowy
Przełożony tort czeka na finalną dekorację.
Tort ananasowo - kokosowy
Wiórki kokosowe znakomicie nadają się do przystrojenia tortu.
Tort ananasowo - kokosowy
Gorzka czekolada dopełni smaku i stanowi równiez element dekoracyjny.