Sposób przygotowania:
Tort ananasowo - kokosowy
Sporządzamy biszkopt. Białka ubijamy na pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy przez sitko, następnie wsypujemy je do reszty i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. Formę wykładamy pergaminem, wylewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto razem z formą rzucamy na ziemię (w tym celu najlepiej jest położyć na ziemi ręcznik) z wysokości ok 50 cm (biszkopt się rozszczelni, dzięki temu para wodna która w nim powstaje podczas pieczenia będzie mogła "uciec" a wszystko to po to aby ciasto nam nie opadło) Gdy biszkopt wystygnie kroimy go na 3 części. Śmietany 30% wlewamy do miski i ubijamy, gdy śmietana będzie już sztywna dodajemy śmietan fixy oraz cukier puder (ilość cukru zależy od tego jak bardzo słodki chcemy mieć tort, ja dodaję niewiele cukru - płaską łyżkę). Na koniec dodajemy do śmietany wiórki kokosowe (nie za dużo, konsystencja śmietany po dodaniu wiórek musi być nadal aksamitna). Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy dżemem. Drugą zaś warstwę śmietaną z kokosem (zużywamy w tym celu połowę przygotowanej śmietany - resztę użyjemy do obłożenia tortu z zewnątrz). Następnie nakładamy górną warstwę biszkoptu i cały tort pokrywamy równomiernie pozostałą śmietaną. Następnie pokrywamy go warstwą wiórek kokosowych. Boki również (ja w tym celu używam noża - nabieram na nóż wiórek kokosowych i przykładam go do boków tortu). Dekorację tortu stanowią odsączone na ręczniku papierowym ananasy oraz czekolada starta na tarce o najmniejszych oczkach.
marietta