Sposób przygotowania:
Tort ananasowo -kokosowy
Biszkopt: Białka starannie oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę dodać cukier ,żółtka po łyżeczce octu i wody .Mąkę z proszkiem wymieszać z masą jajeczną przełożyć do tortownicy i piec 35-40 min w temp 160* Wystudzić przekroić na dwa krążki
Masa: Ananasy odsączyć z zalewy ,sok wlać do rondelka ,zagotować ,budyń rozprowadzić połową szklanki wody wsypać cukier wlać do wrzącego soku i mieszając chwilkę gotować , wystudzić . Margarynę utrzeć na puch dodając po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu wymieszać z pokrojonymi ananasami -kilka odłożyć do dekoracji ,połową masy przełożyć krążki resztą rozsmarować wierzch i boki ciasta. Poncz: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą nasączyć krążki.
Beza kokosowa: Ubić białka na sztywną pianę ubijając wsypać cukier dodać wiórka delikatnie wymieszać przełożyć do tortownicy(takiej samej średnicy jakiej piekliśmy biszkopt) piec 15 20 min .Gdy krążek bezowy wystygnie ułożyć go na wierzchu gotowego tortu i udekorować bita śmietaną i ananasami lub innymi ozdobami wg uznania.
Masa: Ananasy odsączyć z zalewy ,sok wlać do rondelka ,zagotować ,budyń rozprowadzić połową szklanki wody wsypać cukier wlać do wrzącego soku i mieszając chwilkę gotować , wystudzić . Margarynę utrzeć na puch dodając po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu wymieszać z pokrojonymi ananasami -kilka odłożyć do dekoracji ,połową masy przełożyć krążki resztą rozsmarować wierzch i boki ciasta. Poncz: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą nasączyć krążki.
Beza kokosowa: Ubić białka na sztywną pianę ubijając wsypać cukier dodać wiórka delikatnie wymieszać przełożyć do tortownicy(takiej samej średnicy jakiej piekliśmy biszkopt) piec 15 20 min .Gdy krążek bezowy wystygnie ułożyć go na wierzchu gotowego tortu i udekorować bita śmietaną i ananasami lub innymi ozdobami wg uznania.
marietta
2milutka
Bo
2milutka
Dziękuję Bo ..że doceniłaś:)
Elficzna
Dorcia
2milutka
Niestety nie wszyscy rozumują co piszę...:(
zewa
2milutka
jaka Ty jesteś dziwna:) Beza została przykryta masą a wiórka raz daje takie raz takie...czy to dziwne?
zewa
Nie jestem dziwna, wystarczy napisać to w przepisie i po sprawie. I nie rozumiem po co bezę przykrywać masą ???
2milutka
zewa
I dla rozwiania wątpliwości aż prosi się o zdjęcie ciasta w przekroju :)
2milutka
Widzisz akurat nie posiadam bo robiłam go dawno:( ale jak będę robić go po raz kolejny wrzucę Ci zdjęcie bo widzę Że w Twoich oczach nie jestem wiarygodna:D Gwarantuję Ci nie tylko Ty potrafisz:)
zewa
Nie bądź złośliwa, ja po prostu pytam. A każdy tutaj ma prawo do zadawania pytań.
2milutka
Nie jestem złośliwa:) ...ale dekoracja tortu jest sprawą indywidualną ,nie musi być tak jak chcesz że beza na wierzchu..ja ją przykryłam i udekorowałam a Ty zarzucasz mi że to zdjęcie nie tego tortu,ja tak to odebrałąm...
Bernadetta
2milutka, przepis powinien być dokładny, a Ty nie zamieściłaś w nim wzminaki, że beza została przykryta... Przygotowując tort dokładnie wg tego przepisu na pewno nie otrzymamy podobnego do tego przedstawionego na zdjęciu. Mam więc prośbę, jeśli nie zamieszczasz zdjęć dokumentujących etapy przygotowania, to chociaż je dokładnie opisz, aby nikt nie miał wątpliwości, że to faktycznie Twoje dzieło.
2milutka
O matko ale trzeba tłumaczyć jak dzieciom..przecież w przepisie jest napisane że bezę dekorujemy śmietaną i sypiemy wiórkami czy tak ciężko to zrozumieć?:-)
2milutka
i jak tort może być nie ten skoro udekorowany jest na środku ananasem :)oj dziewczyny...
Bernadetta
2milutka, w przepisie nie ma mowy o tym, że bezę smarujemy kremem, jak tłumaczyłaś w komantarzach, ani o tym, że "sypiemy wiórkami", jak napisałaś teraz. Samo położenie ananasa na środku, tortu nie czyni. Każdy, kto przepis przeczyta, zorientuje się, że efekt końcowy będzie inny od przedstawionego na zdjęciu. A Ty chyba czytasz inny przepis, skoro twierdzisz, że napisano w nim coś innego niż w rzeczywistości...
2milutka
zewa
Tort rzeczywiście ładnie się prezentuje. Ale ja widzę to tak i nie rozumiem dlaczego się upierasz. Jak dla mnie dekoracja tortu to jet to co wykańcza wypiek i czyni go ładnym. Czyli w tym wypadku te rozetki ze śmietany, wiórki i ananas na środku na górze tego tortu. A beza, która jest niewidoczna bo zakryta śmietaną to po prostu warstwa tortu. Ja tak to rozumiem. Dekoracja to dekoracja, a nie coś niewidocznego.
2milutka
OK;) ja już wszystko napisałam w tym temacie.Pozdrawiam.
MagdaMM