2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Tort ananasowo -kokosowy

  • 23
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny torcik słodko-kwasny idealny na przyjecie urodzinowe dla dzieciaczków

Tort ananasowo -kokosowy

Składniki:

Tort ananasowo -kokosowy

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 szkl maki tortowej
  • 0,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

 

  • Masa:
  • 1 kostka masła lub dobrej margaryny
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 4 zółtka
  • 1łyżka cukru
  • puszka ananasów

 

  • Beza kokosowa:
  • 4 białka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 5 dag wiórek kokosowych białych
  • bita smietana i ananasy do dekoracji

 

  • Poncz:
  • 3/4 szkl wody przegotowanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kropli aromatu rumowego

 

Sposób przygotowania:

Tort ananasowo -kokosowy
Biszkopt: Białka starannie oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę dodać cukier ,żółtka po łyżeczce octu i wody .Mąkę z proszkiem wymieszać z masą jajeczną przełożyć do tortownicy i piec 35-40 min w temp 160* Wystudzić przekroić na dwa krążki

Masa: Ananasy odsączyć z zalewy ,sok wlać do rondelka ,zagotować ,budyń rozprowadzić połową szklanki wody wsypać cukier wlać do wrzącego soku i mieszając chwilkę gotować , wystudzić . Margarynę utrzeć na puch dodając po jednym żółtku i łyżce zimnego budyniu wymieszać z pokrojonymi ananasami -kilka odłożyć do dekoracji ,połową masy przełożyć krążki resztą rozsmarować wierzch i boki ciasta. Poncz: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą nasączyć krążki.

Beza kokosowa: Ubić białka na sztywną pianę ubijając wsypać cukier dodać wiórka delikatnie wymieszać przełożyć do tortownicy(takiej samej średnicy jakiej piekliśmy biszkopt) piec 15 20 min .Gdy krążek bezowy wystygnie ułożyć go na wierzchu gotowego tortu i udekorować bita śmietaną i ananasami lub innymi ozdobami wg uznania.