gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Tort ananasowy - szybki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie w przygotowaniu, smaczny tort ananasowy. Nie jest trudny w przygotowaniu, nie potrzeba dużo składników a efekt w smaku rewelacyjny.

Tort ananasowy - szybki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort ananasowy - szybki

 

  • Biszkopt jasny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku

 

 

  • Wierzch
  • 1 szklanka kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Tort ananasowy - szybki
Biszkopt - ubijamy pianę z białek, utrwalamy cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy olej, na koniec wsypać mąkę z proszkiem delikatnie wymieszać. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 28 cm - pieczemy 25 minut w temperaturze 180. Do garnka wlewamy sok z obu puszek ananasów gotujemy, rozpuszczamy żelatynę - studzimy. Ananasy kroimy w średnią kostkę. Mieszamy jogurt, wlewamy jedną szklankę ostudzonego soku, wylewamy masę na biszkopt . Do drugiej część soku dodajemy pokrojone ananasy, masę wykładamy na zastygnięta masę jogurtową. Gotowe ciasto odkładamy do schłodzenia i zastygnięcia. Dekorujemy ubitą kremówką z cukrem pudrem.
Tort ananasowy - szybki
Przygotowujemy pieczemy biszkopt jasny studzimy
Tort ananasowy - szybki
Mieszamy jogurt z szklanką soku anansowego
Tort ananasowy - szybki
Na wierzch tortu wykładamy pokrojone ananasy
Tort ananasowy - szybki
Gotowe ciasto dekorujemy kremówką według uznania