misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Tort ananasowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wspaniały tort z ananasem na różne okazje i uroczystości

Tort ananasowy

Składniki:

Tort ananasowy

 

  • BISZKOPT
  • 7 jajek
  • 7 kopiastych łyżek cukru
  • 7 kopiastych łyżek mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • KREM
  • 3 kostki masła
  • 5 jajek
  • 7 ½ łyżki cukru
  • spirytus

 

  • Ponadto
  • 1 puszka ananasa w krążkach
  • 1 słoik dżemu ananasowego lub inny o jasnym kolorze
  • czekoladowa posypka lub tarta czekolada
  • spirytus

Sposób przygotowania:

Tort ananasowy
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożoną papierem(tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny (próba patyczkiem). Przygotować krem: Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać trochę spirytusu do smaku. Biszkopt przekroić na 4 placki; każdy placek skropić dobrze spirytusem i sokiem z ananasa z puszki. 5 plasterków ananasa zostawić do dekoracji tortu, pozostałe drobno pokroić w kostkę. Pierwszy krążek tortu kładziemy na paterze i smarujemy go dobrym dżemem ananasowym(można zastąpić dżemem brzoskwiniowym), na to nakładamy drugi krążek. Bierzemy ok. połowy kremu i mieszamy z pokrojonym ananasem, połowę kremu z ananasem dajemy na drugi krążek i przykrywamy trzecim; wykładamy resztę kremu z ananasem i przykrywamy ostatnim krążkiem. Pozostałym kremem smarujemy górę i boki tortu; zostawiamy trochę kremu do dekoracji. Na wierzchu wg fantazji kładziemy pozostałe krążki ananasa (ja kładę na środek w całości a pozostałe kroje w połówki). Ozdabiamy pozostałym kremem robiąc rozetki wokół tortu. Bok tortu posypujemy posypką czekoladową lub tartą czekoladą. SMACZNEGO!