Sposób przygotowania:
Tort ananasowy
Rozdzielamy białka od żółtek. Białka (schłodzone) ubijamy na sztywno, porcjami wsypujemy cukier i dalej ubijamy na gładką masę(cukier musi być rozpuszczony), dodajemy żółtka po jednym ciągle ubijając. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do tortownicy wyłożoną papierem(tylko dno). Piekąc w tortownicy nie smarujemy boków tłuszczem a ciasto odgarniamy bardziej do brzegów (w środku zostawiamy niewielkie wgłębienie). Piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 stopni ok. 1 godziny (próba patyczkiem). Przygotować krem: Masło utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartego masła wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać trochę spirytusu do smaku. Biszkopt przekroić na 4 placki; każdy placek skropić dobrze spirytusem i sokiem z ananasa z puszki. 5 plasterków ananasa zostawić do dekoracji tortu, pozostałe drobno pokroić w kostkę. Pierwszy krążek tortu kładziemy na paterze i smarujemy go dobrym dżemem ananasowym(można zastąpić dżemem brzoskwiniowym), na to nakładamy drugi krążek. Bierzemy ok. połowy kremu i mieszamy z pokrojonym ananasem, połowę kremu z ananasem dajemy na drugi krążek i przykrywamy trzecim; wykładamy resztę kremu z ananasem i przykrywamy ostatnim krążkiem. Pozostałym kremem smarujemy górę i boki tortu; zostawiamy trochę kremu do dekoracji. Na wierzchu wg fantazji kładziemy pozostałe krążki ananasa (ja kładę na środek w całości a pozostałe kroje w połówki). Ozdabiamy pozostałym kremem robiąc rozetki wokół tortu. Bok tortu posypujemy posypką czekoladową lub tartą czekoladą. SMACZNEGO!
luna