Sposób przygotowania:
Tort auto dla roczniaka
Masa cukrowa do tortu - PRZYGOTOWANIE: Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, po odstawieniu jej na okres około 5-10 minut (ja odstawiam zazwyczaj dla pewności na 10) ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą.Wtedy żelatynę rozpuszczamy ciągle mieszając łyżką. Po rozpuszczeniu dodajemy naszą glukozę. Po okresie 60 sekund ściągamy z ognia i zaczynamy dodawać po troszku ok 2 łyżek przesianego cukru pudru, osobiście polecam firmę KUPiec. Mieszamy, w momencie gdy już widać,że do masy łyżką nie dodamy więcej cukru pudru, przekładamy na stolnicę i dłońmi po trochu wgniatamy cukier. Masa będzie plastyczna i nie będzie się kleić do rąk-to oznaka ,że już jest gotowa i pozostaje tylko nasza inwencja twórcza. Ja podzieliłem na pół, i do jednej części dodałem kilka kropli barwniku. Ps. polecam masę cienko wałkować na tort, gdyż jest jak wiadomo bardzo słodka. Przy jej wałkowaniu podsypywać stolnicę cukrem pudrem.
Biszkopt jasny : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier kryształ, miksujemy. Dodajemy następnie żółtka.Miksujemy. Dodajemy przesiane i połączone ze sobą mąki i proszek do pieczenia i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy bo połączyć wszystkie składniki ze sobą. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i dalej mieszamy. Przekładamy ciasto na średniej wielkości blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną bułką tartą i pieczemy w temp 190 stopni. Przedzielamy na pół,
Masa czekoladowa: Gorzką czekoladę podzieloną na mniejsze kawałku rozpuszczamy na ogniu (małym). Następnie powtarzamy tę czynność. Gdy czekolada nam się wystudzi dodajemy ją ok 4 łyżek śmietany. Do miski, w której wcześniej została zmiksowana śmietana, następnie połączona ze śmietan fixem dodajemy cukier puder i wmieszamy go w nią Następnie łączymy czekoladę ze śmietaną delikatnie mieszając.
Masa krówkowa: Masę krówkową dokładnie rozpuszczamy by nie było grudek, a następnie dodaje do zmiksowanej miękkiej margaryny. Możemy dodać troszkę olejku rumowego co nie jest konieczne.
Przecięty biszkopt jasny na pół przekładamy dżemem śliwkowym. Boki smarujemy częścią masy czekoladowej. Przykrywamy drugą częścią i nasączamy ponczem. Smarujemy masą krówkową. i Przykrywamy cienko rozwałkowaną masą cukrową białą. Biszkopt drugi dzielimy także na pół. Odcinamy tak około 4 cm z każdej strony biszkoptu i układamy do na wierzch by powstały nam kontury. Biszkopt ten przekładamy masą czekoladową i boki także nią smarujemy. Pokrywamy masą cukrową zabarwioną. Dłońmi ją wygładzamy. Ja koła zrobiłem używając delicji, zaś resztę zdobień zrobiłem używając lukrowych mazaków. Musimy użyć swojej wyobraźni. Przekładamy auto na biszkopt wyłożony masą cukrową (ja spód auta posmarowałem masą czekoladową aby dobrze się trzymało ).
Biszkopt jasny : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier kryształ, miksujemy. Dodajemy następnie żółtka.Miksujemy. Dodajemy przesiane i połączone ze sobą mąki i proszek do pieczenia i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy bo połączyć wszystkie składniki ze sobą. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i dalej mieszamy. Przekładamy ciasto na średniej wielkości blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną bułką tartą i pieczemy w temp 190 stopni. Przedzielamy na pół,
Masa czekoladowa: Gorzką czekoladę podzieloną na mniejsze kawałku rozpuszczamy na ogniu (małym). Następnie powtarzamy tę czynność. Gdy czekolada nam się wystudzi dodajemy ją ok 4 łyżek śmietany. Do miski, w której wcześniej została zmiksowana śmietana, następnie połączona ze śmietan fixem dodajemy cukier puder i wmieszamy go w nią Następnie łączymy czekoladę ze śmietaną delikatnie mieszając.
Masa krówkowa: Masę krówkową dokładnie rozpuszczamy by nie było grudek, a następnie dodaje do zmiksowanej miękkiej margaryny. Możemy dodać troszkę olejku rumowego co nie jest konieczne.
Przecięty biszkopt jasny na pół przekładamy dżemem śliwkowym. Boki smarujemy częścią masy czekoladowej. Przykrywamy drugą częścią i nasączamy ponczem. Smarujemy masą krówkową. i Przykrywamy cienko rozwałkowaną masą cukrową białą. Biszkopt drugi dzielimy także na pół. Odcinamy tak około 4 cm z każdej strony biszkoptu i układamy do na wierzch by powstały nam kontury. Biszkopt ten przekładamy masą czekoladową i boki także nią smarujemy. Pokrywamy masą cukrową zabarwioną. Dłońmi ją wygładzamy. Ja koła zrobiłem używając delicji, zaś resztę zdobień zrobiłem używając lukrowych mazaków. Musimy użyć swojej wyobraźni. Przekładamy auto na biszkopt wyłożony masą cukrową (ja spód auta posmarowałem masą czekoladową aby dobrze się trzymało ).