Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo-bakaliowy
Biszkopt : Białka ubić na sztywno wsypać cukier i dalej ubijać .Dodać żółtka i po łyżce mąki cały czas mieszając .na koniec wlać ocet wymieszać i upiec,w tem 160* 30 minut po ostudzeniu przekroić na dwa krążki
Krem: Mleko cukier kakao i ćwierć kostki masła zagotować mieszając a następnie ostudzić .Galaretkę rozpuścić w szklance wody gorącej . Pozostałe masło utrzeć na puch dodawać żółtka i po łyżce masy kakaowej nadal ucierając powoli wlewać ostudzoną ale płynną galaretkę ,rodzynki sparzyć i osączyć na sicie migdały i orzechy włoskie posiekać dodać do kremu i wymieszać .
Przełożyć masą krążki udekorować bitą śmietaną i wiórkami wg uznania.
Krem: Mleko cukier kakao i ćwierć kostki masła zagotować mieszając a następnie ostudzić .Galaretkę rozpuścić w szklance wody gorącej . Pozostałe masło utrzeć na puch dodawać żółtka i po łyżce masy kakaowej nadal ucierając powoli wlewać ostudzoną ale płynną galaretkę ,rodzynki sparzyć i osączyć na sicie migdały i orzechy włoskie posiekać dodać do kremu i wymieszać .
Przełożyć masą krążki udekorować bitą śmietaną i wiórkami wg uznania.
zbysiowa
zbysiowa
A, i proszę o podanie wymiaru tortownicy:)
2milutka
no nie ma go gdy go robiłam nie myślałam ze mogą sie przydać:( teraz już będę mądrzejsza;) a torty piekę tradycyjnie tortownica 26 cm;)
misia14