2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Tort czekoladowo-bakaliowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny bakaliowo czekoladowy tort świetny zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych,pyszny polecam go spróbować

Tort czekoladowo-bakaliowy

Składniki:

Tort czekoladowo-bakaliowy

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • po 15 łyżek cukru i mąki pszennej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 i 1/4 kostki margaryny
  • 2 zółtka
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 torebkę galaretki owocowej
  • po 5 dag rodzynków ,orzechów włoskich i migdałów

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-bakaliowy
Biszkopt : Białka ubić na sztywno wsypać cukier i dalej ubijać .Dodać żółtka i po łyżce mąki cały czas mieszając .na koniec wlać ocet wymieszać i upiec,w tem 160* 30 minut po ostudzeniu przekroić na dwa krążki



Krem: Mleko cukier kakao i ćwierć kostki masła zagotować mieszając a następnie ostudzić .Galaretkę rozpuścić w szklance wody gorącej . Pozostałe masło utrzeć na puch dodawać żółtka i po łyżce masy kakaowej nadal ucierając powoli wlewać ostudzoną ale płynną galaretkę ,rodzynki sparzyć i osączyć na sicie migdały i orzechy włoskie posiekać dodać do kremu i wymieszać .



Przełożyć masą krążki udekorować bitą śmietaną i wiórkami wg uznania.