sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort bałwanek Olaf

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort przygotowałam dla synka za dobre sprawowanie w przedszkolu ;) Olaf to jedna z jego ulubionych postaci z bajek.

Tort bałwanek Olaf Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort bałwanek Olaf

 

  • Biszkopt: tortownica 26 cm
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 szkl cukru

 

  • Krem budyniowy:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szkl mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 140 g miękkiego masła

 

  • Krem maślany:
  • 200 g masła lub margaryny
  • około 400 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki mleka
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • brązowy barwnik lub 1 łyżka kakao

 

  • Nasączenie:
  • 1 duża cytryna
  • 300 ml wody
  • 2 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo:
  • powidła śliwkowe
  • masa cukrowa biała, niebieska, czarna i pomarańczowa

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort bałwanek Olaf
Biszkopt powinniśmy upiec dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy aby ciasto lepiej rosło. Dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Możemy również podzielić składniki na pół i upiec dwa biszkopty z 3 jajek. Wtedy pieczemy je około 25 minut. Krem budyniowy: 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. W pozostałej części rozprowadzamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gotowy budyń wylewamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec ucieramy masło na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Krem maślany: Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy, sól i stopniowo na przemian cukier puder oraz mleko. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Kiedy krem będzie biały i puszysty odkładamy około 1/4 część, którą łączymy z barwnikiem lub kakao. Nasączenie: Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Gotujemy z wodą i cukrem. Przecedzamy i zostawiamy aż ostygnie. Na kartce formatu A4 drukujemy bądź odrysowujemy postać bałwanka. Wycinamy poszczególne elementy. Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Wszystkie części bałwanka układamy tak ,aby zmieściły się na każdym blacie. Wykrawamy nożem. Najpierw układamy jedną warstwę, doklejamy elementy za pomocą powideł. Całość nasączamy, smarujemy cienko powidłami. Nakładamy cały krem budyniowy. Na wierzchu układamy drugą warstwę bałwanka, również sklejając części za pomocą powideł, nasączamy. Brązowym kremem maślanym smarujemy ręce i włosy, białym resztę. Z odpowiednich kolorów masy cukrowej wykrawamy oczy, nos, buzię i guziki. Doklejamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Tort bałwanek Olaf
Elementy bałwanka łączymy, nasączamy i smarujemy powidłami.
Tort bałwanek Olaf
Nakładamy krem budyniowy i układamy drugą warswę biszkoptu.
Tort bałwanek Olaf
Z podanych składników przygotowujemy krem maślany.