Sposób przygotowania:
Tort bałwanek Olaf
Biszkopt powinniśmy upiec dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy aby ciasto lepiej rosło. Dosypujemy stopniowo do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Możemy również podzielić składniki na pół i upiec dwa biszkopty z 3 jajek. Wtedy pieczemy je około 25 minut. Krem budyniowy: 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym. W pozostałej części rozprowadzamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gotowy budyń wylewamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia. Na koniec ucieramy masło na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Krem maślany: Miękkie masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy, sól i stopniowo na przemian cukier puder oraz mleko. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Kiedy krem będzie biały i puszysty odkładamy około 1/4 część, którą łączymy z barwnikiem lub kakao. Nasączenie: Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Gotujemy z wodą i cukrem. Przecedzamy i zostawiamy aż ostygnie. Na kartce formatu A4 drukujemy bądź odrysowujemy postać bałwanka. Wycinamy poszczególne elementy. Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Wszystkie części bałwanka układamy tak ,aby zmieściły się na każdym blacie. Wykrawamy nożem. Najpierw układamy jedną warstwę, doklejamy elementy za pomocą powideł. Całość nasączamy, smarujemy cienko powidłami. Nakładamy cały krem budyniowy. Na wierzchu układamy drugą warstwę bałwanka, również sklejając części za pomocą powideł, nasączamy. Brązowym kremem maślanym smarujemy ręce i włosy, białym resztę. Z odpowiednich kolorów masy cukrowej wykrawamy oczy, nos, buzię i guziki. Doklejamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Marzena1703
sammakko
Dziękuję :)
zbysiowa
sammakko